Hlavní obsah

Lener i Ručinský by rádi u reprezentace viděli Rulíka. Hra na MS je zklamala. Vyhořeli jsme, přidává Reichel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo to kouzlo nechtěného. Zatímco hokejová vláda v podobě výkonného výboru ve svazových kancelářích na pražské Harfě jednala v pondělí o budoucnosti kouče Kariho Jalonena, tři naganští vítězové jen o kousek dál mluvili o exhibičním utkání hvězd, které se v srpnu chystá v Litvínově. A tak někdejší reprezentační trenér Slavomír Lener, kapitán zlaté generace a později rovněž kouč národního týmu Robert Reichel i Martin Ručinský nemohli uniknout otázkám na aktuální dění v reprezentaci. „Hra na mistrovství světa mě zklamala a do realizačního týmu bych rozhodně zapracoval Radima Rulíka,“ řekl Lener.

Robert Reichel a Slavomír Lener o kouči Jalonenovi u národního týmu. Konečně máme hráče a na MS je nevezmemeVideo: Sport.cz

 
Článek

I téměř měsíc po světovém šampionátu je v hokejovém prostředí znát hořkost ze hry, kterou se reprezentace prezentovala. A která nakonec vyústila až v osmé místo, nejhorší výsledek v historii. „Zklamalo mě to. Hokej by se měl hrát nahoru dolů, jako třeba teď finále Stanley Cupu. Čekal jsem, že přivezeme tým, který bude předvojem pro Prahu 2024. Čekal jsem, že bude v kádru Svozil, mladý Špaček. Ano, Jiříček se zranil, ale možná by se dal v průběhu šampionátu dohromady. Vždyť dvacítka hrála famózně, mně i lidem se její hokej líbil. A teď když ty hráče máme, tak ani jednoho nevezmeme na mistrovství. Prováhali jsme ty kluky do týmu zapracovat," myslí si Slavomír Lener, někdejší Hlinkův asistent z Nagana i bývalý reprezentační kouč.

Ten zároveň přiznal, že za absencí úspěšných juniorů může být právě to, že na lavičce vládne cizinec.

„Za mě by bylo dobře, aby trenéři Libor Zábranský a Martin Erat dostali víc pravomocí, aby tam bylo víc českého prvku a českého herního projevu. Možná kdyby tam byl český trenér, kdyby by tam byl Radim Rulík, ať už jako hlavní kouč či asistent s velkou pravomocí, tak by tam ti mladí kluci byli. Ta hra nebyla vůbec pohledná a nebyla adekvátní tomu, co v těch hráčích je. Můžete hrát zataženě v určitých fázích zápasu, ale tohle defenzivní pojetí bylo od začátku do konce. To se nelíbilo nikomu. Děláme přece sport pro lidi," dodal Lener.

Robert Reichel, jenž před čtyřmi lety působil u reprezentace jako asistent Miloše Říhy, přidává, že obranné pojetí se letos na šampionátu minulo účinkem. „Finsko a Česko s tím hokejem neuspěli. Ostatní se z toho poučili, hráli jiným stylem. My doslova vyhořeli. Měli bychom se nad tím zamyslet," říká Reichel.

S tím souhlasí i Martin Ručinský, také on byl ze hry zklamán. A podobně jako Lener vyřkl jméno Radima Rulíka, kterého by si uměl na lavičce národního týmu představit. „Mám s ním výborné zkušenosti a pod ním jsem zažil v Litvínově nejlepší sezonu."

Sám Ručinský v minulosti působil v roli generálního manažera, a tak dokáže posoudit, jak moc zvláštní úkol dostal jeho nástupce Martin Havlát, který měl do pondělního rána odevzdat analýzu, která výkonný výbor přesvědčí, že příští rok na světovém šampionátu bude reprezentace hrát atraktivní hokej.

„Je to zvláštní i pro mě a jsem zvědavý, jak má vypracovat vizi pro mistrovství světa. Protože těžko můžete něco vypracovávat, když nevíte, co tam budete mít za hráče a máte plno otazníků. Ale je to postup svazu a záleží, co si tam upečou," řekl.

Co upekli, ještě jasné není. Teprve v pondělí odpoledne má být jasněji. A nebo taky ne...

Reklama

  1 : 2 sn Pardubice - Třinec 1 : 2 sn   dohráno
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  2 : 3 sn Švédsko - Česko 2 : 3 sn   dohráno
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko
  Česko - Kazachstán dnes 14 : 00
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán