Hlavní obsah

GLOSA: Pardubice dostaly lekci, jak se hraje play off

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středeční duel čtvrtfinále hokejové Ligy mistrů a loňského semifinále extraligového play-off měl leccos společného. Pardubice byly na ledě dominantní, ale z vítězství se nakonec radoval soupeř. Finská Rauma při vítězství 6:4 Dynamu ukázala, jak hrát zápasy v klíčové fázi sezony.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Hokejisté Pardubic po inkasované brance ve čtvrtfinále Ligy mistrů proti finskému týmu Lukko Rauma.

Článek

Hostům stačilo pár minut domácí nepozornosti či absence chuti. Je vcelku jedno, jak to pojmenujeme. Každopádně už v prvních deseti minutách vedla Rauma v Pardubicích 3:0. Ne snad, že by Pardubice po tento časový úsek uzavřela v jejich obranném pásmu, ale beze zbytku trestala všechny chyby, které domácí v úvodu zápasu nakupili.

Finský celek nakonec vyhrál na východě Čech 6:4 a domů si tak veze dvoubrankový náskok. Můžeme diskutovat o tom, jak moc tomu přispěl výkon rozhodčích, které kritizoval majitel Dynama Petr Dědek. Nic to ale nemění na tom, že Východočeši stejně jako v loňském semifinále proti Třinci nedokázali přepnout do módu play-off.

Co má totiž včerejší duel společného s vyřazením od Třince 3:4 na zápasy? Když zhodnotíme celých 60 minut hry s Lukko Rauma, dojdeme k výsledku, že Pardubice na ledě herně dominovaly. Vypracovaly si 3,69 očekávaného gólu, zatímco Lukko jen 1,67. Dynamo neproměnilo ani jednu ze sedmi střel s vysokou nebezpečností, naopak hned třikrát inkasovalo po střelách s nízkou nebezpečností.

Přesně v těchto statistikách je paralela s loňským play-off. Pardubice v něm Třinec přehrály v šesti ze sedmi zápasech, přesto odešly poraženy. S Raumou dostávaly laciné branky, některé svými chybami připravily soupeři samy. Lukko sice inkasovalo čtyřikrát, ale ani jednu z těchto branek nelze označit za lacinou.

Pokud se Dynamo ze středeční lekce poučí, může z ní čerpat nejen v odvetě, ale především v extraligovém play-off, které bude přece jen o něco důležitější než Liga mistrů.

Slušnou pozici do odvety vybojovaly ve švýcarském Rapperswilu Vítkovice. Druhý český zástupce v Lize mistrů předvedl nadstandardní výkon, byť prohrál 1:2. Je až s podivem, jak moc se liší zápasy Moravanů v evropské soutěži a domácí extralize, kde se Vítkovice i přes vítězství nad Litvínovem spíš trápí.

V mezinárodním měření sil však z loňského semifinalisty jako by odpadla veškerá tíha výsledků na domácí scéně. Jako skvělý tah se pak jeví příchod Marcela Barinky. Ten trochu převzal roli Američana Petera Muellera a dává důležité branky.