Hlavní obsah

Škoda, že se nám v extralize nedaří jako v Lize mistrů, mrzí vítkovického Šimíčka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v extralize jsou aktuálně hokejisté Vítkovic druhým nejméně úspěšným týmem a za sebou mají v tabulce pouze Mladou Boleslav, v Lize mistrů reprezentují Česko vzorně a základní část soutěže dokončili na devátém místě, tedy lépe než aktuální lídr domácí soutěže Pardubice (11.) či úřadující šampioni z Třince (12.).

Foto: HC Vítkovice Ridera/Petr Kotala

Vítkovický Marek Kalus (ve světlém) v zápase Ligy mistrů na ledě Lahti.

Článek

V osmifinále vyzvou finský tým Pelicans Lahti, jehož barvy hájí tři Češi - útočník Luboš Horký a obránci Michal Jordán s Filipem Králem. Ostravané se již s Lahti jednou v rámci tohoto ročníku Ligy mistrů neúspěšně poměřili (0:4).

První utkání play off se hraje v úterý ve Finsku (14. listopadu od 17.30 hodin), odveta je na programu za týden v Ostravě (úterý 21. listopadu od 18 hodin). „Postoupili jsme do play off z devátého místa. Nevím, jestli to hodnotit jako úspěch, nebo jako neúspěch. Důležité je, že jsme se dostali dál, a jsme za to rádi. Určitě bychom měli o to větší radost, kdyby se nám i v české extralize dařilo tak, jako v Lize mistrů,“ hodnotil vítkovické počínání v uplynulých týdnech sportovní ředitel Vítkovic Roman Šimíček.

V základní části Champions Hockey League si Lahti připsalo vítězství proti francouzskému Rouen Dragons (5:1) a rakouskému Red Bull Salzburg (8:3), poté ale prohráli s Třincem (1:3) nebo švédským Växjö (1:5) a až v prodloužení udolali italské Bolzano (4:3).

Poměrem 4:0 ovládli Finové v základní části na svém ledě vzájemné utkání s Vítkovicemi. Hosté, vedeni ještě Milošem Holaněm, o utkání přišli již v úvodní třetině, ve které třikrát inkasovali. Dvakrát v oslabení. „Byly to zbytečné fauly. A víme, jaká jsou pravidla této soutěže pro hru v nerovnovážných stavech,“ uvedl Šimíček.

„Ani přístup nebyl takový. Od začátku jsme nebyli hlavami v zápase, nenastoupili jsme tak, jak jsme měli, a od toho už se odvíjel zbytek. Prohráli jsme si to sami,“ pokračoval Šimíček, jenž v následujících týdnech sestoupil z kanceláře na střídačku a momentálně dělá asistenta Pavlu Trnkovi.

„Čekáme kvalitní utkání s velice kvalitním soupeřem. Samozřejmě očekáváme bruslící tým, hodně rychlosti, mají to postavené hodně na bruslení, takže pro nás je to dobrý zápas k tomu, abychom po tomhle týdnu, kdy kluci dobře trénovali, odehráli kvalitní utkání,“ říká Trnka, jenž bude moct nasadit i všechny tři nové hráče – obránce Radka Jeřábka a útočníky Jonáše Peterka s Marcelem Barinkou.

„Jsou připraveni hrát. Samozřejmě tam máme stále některé zraněné a nemocné. Někdo se nám vrátil, někdo odpadl. Pořád se to točí lehce dokola, ale nebereme to jako nějakou výmluvu. Máme tady kluky, kteří mají kvalitu, a věřím, že ji ukážeme. Musíme!“ zdůrazňuje Trnka.