Hlavní obsah

Tady šlo o zdraví! Takový led jsem ještě nezažil, kroutí hlavou vítkovický Šimíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stav ledové plochy v Isku Areeně ve finském Lahti se rozhodčím příliš nepozdával už před zápasem. Přesto se úvodní osmifinálový duel hokejové Ligy mistrů mezi domácími Pelicans a Vítkovicemi v úterý vpředvečer rozehrál. Dlouhého trvání však neměl. Na začátku dvanácté minuty byl přerušen, ani dvouhodinová snaha ledařů o opravení problému nepomohla. „Na takovém kluzišti to opravdu nešlo,“ říká sportovní ředitel a také asistent trenéra Roman Šimíček poté, co Ostravané na základě regulí soutěže zapsali kontumační výhru 3:0.

Foto: HC Vítkovice Ridera/Petr Kotala

Trenérské trio Vítkovic Jiří Veber (vlevo), Roman Šimíček (uprostřed) a Pavel Trnka.

Článek

„Dost nás to mrzí, protože jsme se na tenhle zápas těšili. Ale na druhé straně musím říct, že to bylo správné rozhodnutí. Led opravdu nebyl ve stavu, aby se na něm mohlo hrát utkání,“ uvedl Šimíček.

Podle něj nešlo jen o jednu díru v ledu. „Po necelých dvanácti minutách byla celá ledová plocha, především na kruzích, v opravdu havarijním stavu. Tady šlo skutečně o zdraví hráčů,“ zdůraznil Šimíček.

Problém mohly způsobit reklamy spojené s Ligou mistrů, které musejí kluby v jejích zápasech na ledě pokládat. „Byly tam díry, kusy ledu se odštipovaly. Jen během těch pár minut hry jsme viděli několik nezaviněných pádů jak hráčů, tak také rozhodčích,“ připomenul Šimíček.

Po přerušení hry ve 12. minutě poslali sudí oba týmy do kabin a na led vyjela rolba a četa pracovníků. Ti nejprve začali díry v ledu řešit klasickým zaléváním vodou, následně došli k závěru, že lepší bude problematické části ledové plochy na kruzích kompletně zbrousit.

„Jenže to celý problém jenom zhoršilo, protože na ledě kvůli tomu vznikly velké hrboly. Byl jsem po celou dobu v kontaktu s generálním manažerem Pelikánů Janne Laukkanenem a pak i s majitelem klubu Pasi Nurminenem. Na straně Lahti byla znát velká snaha o to, aby byl led uveden do způsobilého stavu a utkání se dohrálo. To samozřejmě bylo i naším přáním, protože jsme tenhle zápas chtěli odehrát,“ líčí Šimíček.

Regule Ligy mistrů umožňují přerušení hry na dvě hodiny. Po 90 minutách čekání přišla informace, že by se do 20 minut mělo začít hrát. Když však šli zástupci vedení obou klubů, Ligy mistrů, rozhodčí a supervisor duelu zhodnotit stav ledové plochy, hned měli všichni jasno.

„Na takovém kluzišti to opravdu nešlo. Sami rozhodčí okamžitě říkali, že na takovém ledě se hrát nedá. Velké hrboly na ledě, odštipující se další kusy ledu na nevyfrézovaných místech. Tohle byl velký risk se zdravím hráčů i samotných rozhodčích. Já sám jsem něco odehrál, ale takový led jsem ve své kariéře nezažil,“ kroutil hlavou Šimíček.

Regule LM v takovém případě připouští pouze kontumaci v neprospěch pořádajícího týmu. Žádné jiné řešení nepřicházelo v úvahu. Odveta se odehraje příští úterý ve Vítkovicích. „Máme náskok, ale zůstáváme na zemi. Jsme připravení doma před našimi fanoušky bojovat a porvat se o vítězství, ale zároveň víme, že to nebude jednoduché. Vnímáme to tak, že v Ostravě se začíná od stavu 0:0,“ zakončuje Šimíček.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.