Hlavní obsah

Výsledek bereme, jen vedení jsme měli udržet, zní z Hradce. V Zugu chce zopakovat historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do odvety je vše otevřené. Hokejisté Hradce Králové předvedli sympatický výkon a ve čtvrtfinále Ligy mistrů většinu času přehrávali švýcarského mistra EV Zug. Dlouho se trápili v koncovce, v poslední třetině předvedli obrat během dvou minut, favorizovaný soupeř však ještě našel čas na odpověď a srovnal na konečných 2:2. Stejně jako ve vzájemném duelu před třemi roky tak úvodní duel skončil remízou. „Zug je jeden z nejlepších týmů v Evropě. Škoda, že jsme vedení neudrželi, ale výsledek bereme,“ hodnotil autor druhé trefy Marek Zachar.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva Marek Zachar z Hradce Králové, Radovan Pavlík z Hradce Králové a Oliver Okuliar z Hradce Králové oslavují gól.

Článek

Nejprve to vypadalo, že si Mountfield v utkání moc nezaútočí. Už v prvním střídání formace Jana Kováře, českého kapitána Zugu, nepustila domácí z pásma. „Do duelu jsme vstoupili s přílišným respektem a soupeř ukazoval kvalitu," mínil trenér Východočechů Tomáš Martinec. Hradec se ale po inkasování osmělil. Nejprve hrozil z brejků a ve druhé i třetí třetině byl také více na puku.

„Šli jsme s aktivitou hodně dolů a zbytečně jsme ztratili zápas. Nedokázali jsme se udržet na kotouči. Bruslil jediný hráč a čtyři ostatní na něj koukali," mrzelo Kováře. Domácí se ovšem na góly, stejně jako v extralize, pořádně nadřeli. „To je naše bolest," říkal s hořkým úsměvem Martinec.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva Gregory Hofmann z Zugu, Jérémie Blain z Hradce Králové a brankář Hradce Králové Henri Kiviaho.

Jeho svěřenci si připsali 52 střeleckých pokusů, z toho jich však jen 22 prošlo na švýcarskou reprezentační oporu Leonarda Genoniho. Zbytek mířil vedle nebo do bloků. Nakonec se však dočkali dvou slepených tref v 56. a 57. minutě. Trápení v zakončení prolomili dvěma góly z předbrankového prostoru. „Říkáme si pořád, že musíme chodit víc do branky. Potřebujeme takové špinavé góly," mínil Lukáš Cingel, který se tečí zasloužil o vyrovnání.

Hned o pár střídání později zužitkoval Okuliarovu práci Zachar. „Byl to Oliverův gól, mně jen stačilo plácnout puk do sítě," popisoval. Právě Zachar patří k nejrychlejším hráčům Hradce a dělal svým pohybem švýcarskému soupeři problém. „Jsme hodně bruslivý tým. Někdo si možná myslí, že jsme až krasobruslaři, ale umíme si občas nahrát i do hokejky," smál se s odkazem na svou trefu.

Euforie na východě Čech však nevydržela dlouho, Zug po inkasování rázem přepnul do ofenzivy a 79 sekund před koncem srovnal. „Zamrzí to, ale výsledek je hratelný. Když předvedeme podobný výkon, určitě máme šanci. Do Švýcarska poletíme sebevědomí," zavelel Cingel.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva Jan Kovář z Zugu a Filip Pavlík z Hradce Králové.

V úterní odvetě bude chtít Mountfield zopakovat výsledek zpřed tří let, kdy v Zugu zvítězil 4:0. „S kluky jsme vzpomínali, že nás k ničemu nepustili, ale vyhráli jsme. Nemůžeme však čekat, že se historie bude opakovat," usmíval se slovenský forvard, který tehdy nechyběl v sestavě.

Stejně jako Kovář, který působil ve Švýcarsku první sezonu. „Takovou porážku už snad znovu nezažijeme. Doufám, že zlepšíme výkon a postoupíme," dodal 32letý centr.

Reklama