Hlavní obsah

Kronwall je vděčný za dva zlaté turnaje

Martin KézrPrávo

Během čtvrt roku získal zlatou medaili na olympiádě i mistrovství světa, i když úvodní polovinu sezóny pětadvacetiletý švédský hokejový obránce Niklas Kronwall promarodil. "Jsem moc vděčný trenéru Gustafssonovi, že jsem si mohl zahrát dva zlaté turnaje, i když mě na podzim postihl největší malér kariéry," říká bek Tre kronor po zlaté sezóně.

Článek

V přípravném utkání těsně před začátkem NHL si Kronwall poranil koleno, musel na operaci a do sestavy Detroitu se stihl vrátit až 1. února. Chyběl tak v nominaci na olympiádu, ale když si v turínském čtvrtfinále se Švýcary Öhlund poranil žebra, Gustafsson si ze seznamu náhradníků vybral právě jeho.

"Všechno se to seběhlo rychle. Než jsem nastoupil v semifinále olympiády proti Česku, stihl jsem jen jedno utkání na rozehrání na farmě a tři zápasy v NHL," tvrdil Kronwall.

Ve finále olympijského turnaje pak ale gólem přispěl k vítězství nad Finy a slavil největší úspěch hokejové dráhy. "Bylo to jako krásný sen, ale byl jsem připraven předat svou medaili Öhlundovi, zasloužil si to zlato víc. Nakonec ji však máme doma oba," tvrdil s tím, že tu šanci zahrát si v Turíně trenérovi nikdy nezapomene.

S příjezdem na MS neváhal

Když Kronwallův klub vypadl překvapivě hned v prvním kole Stanley cupu, neváhal proto s pomocí na světovém šampionátu. "Při té dlouhé pauze ze začátku sezóny jsem i v květnu měl dost energie. Těžko se předem odhadovalo, jak v Lotyšsku dopadneme, většina zemí tam vezla mladá mužstva. Švédské reprezentaci se nakonec povedlo uspět na obou vrcholných akcích sezóny, protože hrála jako tým. Gustafsson dokáže všechny přesvědčit, aby se obětovali pro mužstvo, a umí také vytvořit vítěznou náladu."

Ze šampionátu v Lotyšsku si Kronwall odvedl cenu pro nejužitečnějšího hráče i nejlepšího obránce turnaje a nechyběl ani v All Star týmu. "Nemyslím si, že bych hrál až tak dobře, že bych měl být nejužitečnějším hokejistou celého mistrovství. Je to ale vždycky hezké, když ostatní ocení, co člověk udělá," řekl obránce, pro nějž nejlepším pocitem ze sezóny zůstanou přivítání fanoušky na náměstí v rodném Stockholmu. "Po olympiádě jsme tam mohli být jen pár hodin, teď můžeme slavit déle."

Reklama

Související témata: