Hlavní obsah

Růžička hledal chyby na výkonech Švédů těžko

PRAHA

Loni ve Vídni si po finále mistrovství světa v hokeji pověsil Vladimír Růžička na krk zlatou medaili, rok poté v neděli večer zklamaně po zápase o světového šampióna vypnul televizi. Český tým prohrál v boji o zlato v Rize se Švédskem 0:4. Růžička ocenil výkon vítězů, podle něj se mu dalo jen těžko něco vytknout. Titul podle něj získal nejlepší celek na turnaji.

Článek

Kouč loňských mistrů světa odcházel od televize zklamaný. "Nekoukalo se na to moc hezky. Švédové ten zápas zvládli velice dobře," řekl v rozhovoru pro ČTK. Podle něj zápas hodně ovlivnil první gól, při němž puk se štěstím přeletěl gólmana Hniličku. "Pak se hned hraje jinak. Švédové pak bránili střední pásmo a hlavně v pěti zavřeli prostor před brankou," podotkl. Tím prakticky českému týmu znemožnili dostat se k odraženým pukům.

Růžička zdůraznil, že Švédům vyšlo skvěle play-off. Ve finále a ve čtvrtfinále, v němž rozdrtili tým USA 6:0, dokonce udrželi čisté konto. "Jen v semifinále se dostali do určitých problémů. To měli hodně štěstí, za stavu 5:4 měla Kanada spoustu šancí. Ale celkově byli na mistrovství nejlepší," uvedl kouč, který opustil střídačku národního týmu, aby se mohl naplno věnovat trénování v pražské Slavii.

Klíčem gól na 0:3

Za klíčový považoval gól na 0:3. "Od té doby byli Švédové všude. Chtělo to dát na 1:2. Věřím, že by znervózněli. My jsme ale měli menší šance jen v přesilovkách, které jsme hráli dobře," řekl Růžička. A připomněl čtvrtfinálový duel s Ruskem, v němž dal Hadamczikův soubor v početních výhodách všechny tři góly v normální hrací době.

Švédové tak letos připravili český tým o lepší medaili už podruhé. Poprvé jej zastavili na olympiádě. "Je vidět, že si na nás věří. Všichni asi na Turín vzpomínali," prohlásil Růžička.

Vynikající výsledek

Stříbrné medaile považoval za "vynikající výsledek". "Myslím, že můžeme odjet se zdviženou hlavou. Přitom se tomu moc nevěřilo. Mistrovství světa dokázalo, že je jedno, jak hrajete na Euro Hockey Tour. I loni jsme v něm skončili poslední a vždycky tady propadáme tomu, že to proto nevyjde ani na šampionátu," vyložil Růžička.

Slova chvály měl pro tradiční opory Davida Výborného, Tomáše Kaberleho, ale zaujali jej i další dva hráči. "Líbili se mi Erat a Michálek. Myslím, že nejen oni zastoupili ty, kteří se omluvili, nebo v nároďáku skončili. S touhle nastupující generací můžeme být klidní. A to třeba i když se podívám na osmnáctky, nebo na dvacítky," podíval se do budoucnosti.

Reklama