Hlavní obsah

Slovinec Kopitar sní o tom, že jednou bude jako Ovečkin nebo Crosby

RIGA

Letošní mistrovství světa v hokeji je přehlídkou světových talentů. Jsou tu Rusové Ovečkin a Malkin, Kanaďan Crosby, nebo Američan Phil Kessel. Další z nich není tolik zvyklý na záře reflektorů a zůstává trochu v ústraní. Ale i on by jednou možná mohl být hvězdou NHL. Slovinec Anže Kopitar dal Finům dvě branky a v zápase proti našemu týmu na dva přihrál. Přitom je mu teprve osmnáct let.

Článek

Při zápase s českým týmem se Kopitar nebojácně probíjel před branku, nebo neustále hledal lépe postavené spoluhráče. V první třetině krátce po brance Muriče lehce tečoval puk, který skončil těsně vedle Hniličkovy branky. V dalším průběhu pak na českého gólmana nevyzrál ani po kombinaci s obráncem Sotlarem.

"Oba zápasy na turnaji se nám zatím povedly, s Vámi nám chybělo víc štěstí," komentoval Kopitar pro Sport.cz těsnou nedělní prohru 4:5 s českým výběrem. Proti Čechům se brankově neprosadil, ale připsal si dvě asistence. V kanadském bodování turnaje nasbírali více bodů jen Kanaďané Crosby a Begeron.

Nejmladší, ale nejlepší

Osmnáctiletý mladík je suverénně nejmladším hráčem ve výběru českého trenéra Slovinců Františka Výborného. Ale už na svých bedrech nese odpovědnost jako kdejaký ostřílený kozák. Pravidelně chodí na přesilovky i oslabení a jeho útok s Razingarem a Kranjčem na křídlech je největší ofenzivní zbraní Slovinců.

Ve Slovinsku je asi osm stovek registrovaných hokejistů a není pochyb o tom, že Kopitar je z nich nejlepší. Není sice excelentní bruslař, ale má na ledě skvělý přehled a umí přesně vystřelit zápěstím. Promptně se ale brání jakémukoliv srovnávání s dalšími hvězdnými talenty na šampionátu, Ovečkinem nebo Crosbym. "Oni už jsou hvězdy, to já na sobě musím ještě hodně pracovat," působil skromným dojmem.

Zkusí štěstí v Los Angeles

Přesto sní o tom, že by jednou mohl být jako oni. "Doufám, že ano. Oba jsou skvělí hráči, moc se mi líbí. Ovečkin možná o něco více," tvrdí nejlepší hráč Slovinska za letošní sezónu. Na mistrovství světa hrál už loni v Rakousku, letos strávil druhou sezónu po sobě ve švédském Södertälje. V té příští by možná mohl okusit i zápasy slavné NHL.

V loňském roce jej draftovali jako jedenáctého v celkovém pořadí Los Angeles Kings a podepsali s ním tříletou smlouvu. "Budu se snažit prosadit do prvního týmu. Když to nevyjde, zkusím štěstí na farmě," dává najevo, že dál bude jeho kariéra pokračovat v zámoří. "Uvidíme, jak si povede. Šanci prosadit se určitě má," tvrdí trenér Výborný.

Pokud by uspěl, stal by se vůbec prvním hráčem z malé země na jihu Evropy, který kdy nastoupil v NHL. Už v roce 2001 byl sice draftován Bostonem jeho spoluhráč na letošním MS Marcel Rodman, ale do prvního týmu Bruins se nikdy neprosadil.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.