Hlavní obsah

Trápení se Švédy ve čtvrtfinále neustalo, hokejisté na MS končí

QUÉBEC

Trápení se Švédy na velkých turnajích nekončí. Ve středečním čtvrtfinále mistrovství světa v Kanadě sice čeští hokejisté ještě tři minuty před koncem normální hrací doby vedli 2:1, ale pak vyrovnal Nilson a v prodloužení si nešťastně srazil puk do vlastní branky Čáslava. Pro český tým tak šampionát předčasně skončil, Švédové se mohou těšit v semifinále na domácí Kanadu.

Smutek na české střídačce po prohře se Švédy. Zleva Aleš Kotalík, Jiří Novotný a Tomáš Fleischmann.

Článek

Švédové tvrdili, že si proti Hniličkovi věří a tak ho zaměstnali už od prvních vteřin zápasu. Proti dělovce Hörnqvista musel použít vyrážečku, a zlikvidoval i střelu Bäckströma zblízka. Navíc se Češi brzy museli bránit přesilovce, když se nechal zbytečně vyprovokovat Kohn. Švédové naštěstí nedokázali nic kloudného vymyslet a po vyloučení jejich hráče pro ně výhoda brzy skončila.

Od desáté minuty hrál přesilovku také český tým, v největší šanci nedosáhl Hlinka před brankou na prudkou přihrávku Vrbaty. V další početní výhodě Eliáš nedokázal do branky propasírovat vyražený puk u pravé tyčky a tečovaná střela Michálka z dálky prosvištěla vedle. Dvě minuty před koncem třetiny se sám před Hniličkou ocitl Hörnqvist a český gólman akrobaticky vykopl jeho střelu levým betonem.

MS v hokeji on-line na Sport.cz
ČtvrtfináleČesko vs. Švédsko

Ve 24. minutě byli v obrovské šanci Švédové. Johansson si na levé straně obhodil bránícího Hlinku, a naservíroval puk na druhou stranu najíždějícímu Fabriciusovi, jenž před odkrytou brankou mířil mimo tyče! Na druhé straně nechal Lundqvista vyniknout Kotalík, dvakrát zblízka neuspěl ani Erat.

Takřka v polovině zápasu nás Švédové neuvěřitelně mleli při přesilovce a české šance držel nad vodou výtečnými zákroky Hnilička. Jeho spoluhráči ale ani naněkolikrát nedokázali vyhodit puk ze třetiny a po dělovce Stralmana český gólman vyrazil puk jen k Hörnqvistovi, pro kterého už nebyl problém skórovat.

Češi odpověděli za tři minuty. Lundqvist s potížemi vyrazil střelu Kotalíka z levé strany, společně s vracejícími se obránci skončil na ledě a dojíždějící Rolinek doklepl puk za brankovu čáru. V dobré šanci se krátce poté objevil v pravém kruhu pro vhazování Bäckström, ale do jeho střely obětavě padl Michálek.

Hnilička po pádu na Nilsonovu střelu nedosáhl

Švédský útočník Washingtonu patřil k nejaktivnějším hráčům zápasu, v 45. minutě naštěstí v dobré pozici přestřelil branku. Dělovku Rozsívala na druhé straně zastavil Lundqvist, v jeho náruči skončila i střela Vrbaty. Stejný hráč to zkusil i švihem z levého kruhu, ale rovněž bez úspěchu.

Sedm minut před koncem se řítil na branku Vrbata, Frögren jej dokázal zastavit jen podtržením a bylo nařízeno trestné střílení. Vrbata předvedl své oblíbené zakončení do bekhendu a český tým otočil zápas!  Jenže tři minuty před koncem Švédi vyrovnali. Hnilička po střetu s Rickardem Wallinem na hranici brankoviště upadl a sice se rychle postavil na brusle, ale na přesnou střelu Nilsona pod víko už nedosáhl.

Z prodloužení neuběhla ani minuta, když musel na trestnou lavici Erat. Hörnqvist ještě svoji příležitost neproměnil, ale těsně po návratu Erata na led Hnilička neudržel střelu Stralmana, k puku se dostal Weinhandl a s pomocí Čáslavovy brusle jej nasměroval do branky.

Mistrovství světa 2008 - čtvrtfinále
Česko - Švédsko 2:3 (0:0, 1:1, 1:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 31. Rolinek (Kotalík, Plekanec), 53. Vrbata - 28. Hörnqvist (Stralman, Bäckström), 57. M. Nilson (Johansson, R. Wallin), 62. Weinhandl (Stralman, M. Nilson). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Ronn (Fin.) - Fonselius (Fin.), de Haan (Kan.). Vyloučení: 5:4, navíc Kohn (ČR) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 9787.
Česko: Hnilička - Židlický, T. Kaberle, Rozsíval, Kuba, Z. Michálek, Čáslava, Hejda - Erat, J. Hlinka, Eliáš - Kotalík, Plekanec, Rolinek - Vrbata, Hanzal, Fleischmann - Irgl, Novotný, Kohn- Skuhravý. Trenér: Alois Hadamczik.
Švédsko: Lundqvist - Stralman, K. Jönson, Edler, Murray, Frögren, M. Johansson - Hörnqvist, Bäckström, R. Nilsson - M. Nilson, R. Wallin, Ekman - Weinhandl, Martensson, Ledin - Warg, J. Andersson, Fabricius. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.

Čtvrtfinále MS v hokeji

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články