Hlavní obsah

Kanada porazila v těsné bitvě MS Američany a vyhrála svou skupinu

PRAHA-tv

V přímém souboji o prvenství v základní skupině B mistrovství světa porazili kanadští hokejisté na domácí půdě v Halifaxu tým USA 5:4. Kanada vedla v zápase už o tři branky, ale výhru jim nakonec zajistil gól Heatleyho až v poslední minutě zápasu. Kanaďané si navíc po třetí výhře v řadě přinesou do osmifinálové fáze turnaje šest bodů, které budou rozhodovat o postupu do čtvrtfinále.

Článek

Domácí nastoupili v Halifaxu v historických dresech, ve kterých v roce 1976 tým javorového listu vyhrál první ročník Kanadského poháru a v deváté minutě zápasu šli do vedení. Američané čelili tlaku v obranné třetině a puk vyhodili jen k volnému Burnsovi, jenž švihem z prostoru mezi kruhy překonal brankáře Thomase. V patnácté minutě mohl odpovědět Burish, který se ocitl sám před brankou, ale Ward jej efektně vychytal lapačkou.

Američané přitom byli v první části lepším týmem, Kanada vystřelila všehovšudy na jejich branku pouze pětkrát. Přesto jí to stačilo k tomu, aby dvakrát dostala puk do sítě. Deset vteřin před první sirénou Thomas tečovanou střelu Heatleyho jen vyrazil ke stejnému hráči a historicky nejproduktivnější kanadský hráč na MS zvýšil na 2:0.

Ze druhé třetiny uběhlo pouze osmnáct vteřin a padla další branka, když poskakující puk  nadvakrát trefil mezi kruhy Toews a ten doplachtil za Thomasova záda. Američané však brzy ukázali, že zápas ještě zdaleka není rozhodnutý. Už za dalších 34 vteřin skóroval Parise a ve 24. minutě O´Sullivan snížil na rozdíl jediné branky. V polovině zápasu sice trefil Burns horní tyčku americké branky, ale skóre se už nepohnulo.

Do třetí části nastoupil do americké branky Vokounův náhradník z Floridy Anderson a po necelých čtyřech minutách inkasoval. Kunitz přihrál od zadního mantinelu před branku Royovi a ten svoji šanci bezpečně proměnil. Jenže hosté znovu rychle odpověděli, po necelých dvou minutách snížil v přesilovce Brown.

A to ještě nebylo všechno. Na trestnou lavici putoval v 46. minutě Heatley a tým USA v další početní výhodě vyrovnal. Kessel poslal od pravého mantinelu prudkou přihrávku až do levého kruhu pro vhazování a Pominville ranou z první prostřelil Warda. Pět minut před koncem mohl rozhodnout o výhře Chimera, jenže před zcela odkrytou americkou brankou nabral poskakující puk tak, že jen o pár centimetrů přeletěl konstrukci.

Utkání dělilo 47 vteřin od prodloužení, když dostal Heatley přihrávku mezi kruhy a napálil jej do horního rohu americké branky.

Mistrovství světa 2008 - skupina B:
Kanada - USA 5:4 (2:0, 1:2, 2:2)
Branky a nahrávky: 9. Burns (E. Staal, Spezza), 20. Heatley (Nash, Getzlaf), 21. Toews (Doan, Kunitz), 44. Roy (Kunitz, Doan), 60. Heatley (Getzlaf, Nash) - 21. Parise (Brown, Pominville), 24. O´Sullivan (Stafford), 46. Brown (O´Sullivan, Martin), 47. Pominville (Kessel, Kane).
Kanada: Ward - Bouwmeester, Jovanovski, Staios, Hamhuis, Green, Burns, Keith - D. Roy, Toews, Doan - Heatley, Getzlaf, Nash - St. Louis, E. Staal, Spezza - Sharp, Mayers, Chimera - Kunitz. Trenér: Ken Hitchcock.
USA: Thomas (41. Anderson) - Ballard, Greene, Martin, Gleason, Gilbert, Stuart, Wisniewski - Stafford, Kane, Stempniak - Mueller, Kessel, O´Sullivan - Brown, Parise, Pominville - Burish, Booth, Backes - Halpern. Trenér: John Tortorella.

Reklama

Související témata: