Hlavní obsah

Kanada si poradila s Norskem, v semifinále změří síly se Švédy

HALIFAX

Hokejisté Kanady zvítězili na domácím světovém šampionátu ve čtvrtfinále nad Norskem vysoko 8:2 a postoupili do bojů o medaile. Na středeční výhře se velkou měrou podíleli třemi góly Derek Roy a dvěma brankami Rick Nash. V semifinále tak kanadský výběr narazí na další severský celek Švédsko, které vyřadilo české hokejisty po prodloužení 3:2.

Článek

Hokejisté Kanady se ujali vedení bleskově po sedmatřiceti sekundách hry. Trefil se nejlepší střelec turnaje Dany Heatley. Na začátku osmé minuty však hráči v červených dresech pykali za svou nedisciplinovanost a poskytli Norům přesilovou výhodu 5 na 3. Tu Seveřané využili zásluhou prudké rány Mortena Aska od modré čáry.

V jedenácté minutě pro změnu  ve stejné výhodě pět proti třem zavřeli svého soupeře ve třetině Kanaďané. Nejprve z tlaku vytěžili dvě tyčky, ale nakonec se po střele Ryana Getzlafa radovali z gólu a ujali se opět vedení. Třiadvacetiletý forvard trefil poskakující puk před brankovištěm přesně do levého horního rohu.

Do druhé části vstoupili hráči s javorovým listem na prsou s vedením, přestože umožnili na konci první dvacetiminutovky Norům hrát již druhou dvojnásobnou početní výhodu. Odskočit na dvoubrankové vedení mohl domácí výběr po šanci Patricka Sharpa, ale útočník Chicaga tváří v tvář Palu Grotnesovi vystřelil jen do těla norského gólmana.

Zaváhání kanadské obrany naopak využil v šesté minutě Mathis Olimb. Norský útočník se ocitl osamocený na levém kruhu a zamířil přesně do levého horního rohu branky Cama Warda. Vedení na hokejky domácích reprezentantů však vrátil v polovině zápasu Jonathan Toews. Dvacetiletý Kanaďan si vteřinu před koncem početní výhody vybruslil do střelecké pozice a z pravého mezikruží vyhnal norské pavouky z levého rohu branky.

Na začátku 35. minuty využila Kanada třetí přesilovou hru v utkání.Derek Roy překonal norského brankáře ranou z mezikruží k pravé tyčce a získal pro domácí výběr dvougólové vedení. O dvě minuty později překonal Grotnese opět Roy, jenž se nejlépe zorientoval před norským brankářem a střelou k bližší tyči zvýšil na  5:2.

Poosmé se měnilo skóre utkání necelých pět minut po začátku třetího dějství. Rick Nash si v početní výhodě vyměnil puk s Danym Heatleyem a první jmenovaný zamířil z bezprostřední blízkosti norského gólmana přesně - 6:2. Stejný hráč zvýšil na necelých devět minut před koncem duelu střelou k levé tyči. O minutu později vsítil další trefu kanadského výběru Derek Roy, završil tak svůj hattrick a zároveň skóre utkání na konečných 8:2. Kanada v semifinále změří síly se Švédy.

Čtvrtfinále - Halifax
Norsko - Kanada 2:8 (1:2, 1:3, 0:3)
Branky a nahrávky: 8. Ask (Mats Trygg, Bastiansen), 26. Olimb (Spets, Bastiansen) - 35., 37. a 52. Roy (na první Toews, Green, na druhou Toews, Doan), 45. a 51. Nash (na první Heatley), 1. Heatley, 12. Getzlaf (Heatley, St. Louis), 30. Toews (Roy, Keith). Rozhodčí: Bulanov, Poljakov - Oskirko (všichni Rus), Deďulja (Běl). Vyloučení: 9:11. Využití: 4:1. Diváci: 9192.
Norsko: Grotnes - Holos, Jakobsen, Mats Trygg, Myrvold, Odegaard, Kaunismaki, Ryman - Skroder, M. Hansen, Zuccarello Aasen - Holtet, Ask, Roymark - Spets, Bastiansen, Olimb - Forsberg, Froshaug, Nygard. Trenér: Roy Johansen.
Kanada: Ward - Bouwmeester, Jovanovski, Staios, Hamhuis, Keith, Burns, Green - Heatley, Getzlaf, Nash - D. Roy, Spezza, Doan - St. Louis, Toews, Kunitz - Sharp, Mayers, Chimera - Gagner. Trenér: Ken Hitchcock.

Čtvrtfinále MS v hokeji

Reklama

Související témata: