Hlavní obsah

Lotyši si na Čechy věří: Když je porazilo i Norsko, proč bychom nemohli i my?

MANNHEIM

Zápas o všechno. Takový punc má pro lotyšské hokejisty pondělní duel osmifinalové skupiny s Čechy. Pokud by svěřenci trenéra Znarokse zvítězili, s velkou pravděpodobností by je postup do čtvrtfinále neminul. A Lotyši před rozhodující bitvou srší sebevědomím. To jim dodala jednak nedělní výhra nad Nory, dobře si navíc vybavují olympijské osmifinále, kde Čechy dlouho trápili a nakonec padli až v prodloužení.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář hokejistů Lotyšska Edgars Masalskis

Článek

Vědomí, že na olympiádě dokázali v osmifinále držet s Čechy krok, vlévá Lotyšům před pondělním vzájemným zápasem krev do žil. „Tam jsme si ověřili, že se s Českem dá hrát. Tahle zkušenost nám může hodně pomoct. V týmu totiž máme spoustu hráčů, kteří hráli i na olympiádě,“ řekl Sport.cz útočník Kaspars Daugavinš, který na probíhajícím šampionátu zatím zaznamenal dvě branky a jednu asistenci.

„S Českem to bude zápas o všechno. Pokud vyhrajeme, s největší pravděpodobností půjdeme do čtvrtfinále. Bude to obrovská bitva, i Češi totiž potřebují vyhrát,“ byl si vědom Daugavinš, který den po zápase s Českou republikou oslaví dvaadvacáté narozeniny.

Na hru českého týmu se prý Lotyši pečlivě připravovali už dopředu. „Víme o nich všechno. Jak hrají, jak sehrávají přesilovky, prostě všechno. Ještě se podíváme na další video a půjdeme na ně,“ uvedl Daugavinš. Pŕestože cítí, že šance Lotyšů nejsou zanadbatelné, před Čechy se má na pozoru.

Nemají co ztratit

„Pořád je to jedna z největších hokejových zemí. Má spoustu šikovných hráčů v čele s Jaromírem Jágrem, který sám dokáže rozhodovat zápasy,“ tvrdil. „Neřekl bych, že tu Češi mají špatný tým, podle mě pořád mají velké šance na medaili,“ řekl Sport.cz brankář Edgars Masalskis, který v minulosti působil v České republice, kde oblékal dresy Jihlavy, Karlových Varů nebo Písku.

Lotyše by neměl znevýhodňovat ani fakt, že v neděli absolvovali zápas s Norskem, zatímco Češi měli den volna a mohli načerpat síly. „Tohle určitě nebude hrát roli. Z vlastní zkušenosti vím, že je lepší hrát dva dny po sobě. Čechům navíc kvůli dni volna bude v první třetině chvíli trvat, než se dostanou do tempa. Jsme silní a cítíme formu,“ varoval Daugavinš.

„Nemáme co ztratit. Naše šance jsou ale i tak velké. Půjdeme si pro vítězství,“ vyhlásil Daugavinš a Masalskis si přisadil. „Když Čechy porazilo i Norsko, proč by se to nemohlo povést i nám?“

Reklama

Související témata: