Hlavní obsah

Švýcaři senzačně porazili Kanadu, Američané budou hrát o udržení

KOLÍN NAD RÝNEM

Černý Petr zbyl na hokejisty Spojených států amerických, kteří na mistrovství světa ve skupině D obsadili čtvrtou příčku a budou hrát pouze o udržení. Rozhodla o tom středeční prohra s Finskem 2:3. Ve druhém večerním utkání zvítězili hokejisté Švýcarska nad favorizovanou Kanadou 4:1 a do osmifinálové skupiny postoupili z prvního místa.

Foto: Petr Josek, Reuters

Radost hokejistů Švýcarska po brance do sítě Kanady.

Článek

Švýcaři vyhráli základní skupinu B a do osmifinálové části postoupili se šesti body. Švýcarsko i Kanada budou ve druhé části turnaje soupeři českého týmu.

V souboji o první místo ve skupině se do úvodní velké šance dostal Kanaďan Downie, ale brankář Stephane chytající poprvé na turnaji jeho střelu vyrazil. Jako první se tak prosadili Švýcaři, poté co Masona překonal ve 12. minutě Rüthemann.

O necelé tři minuty později prohrával favorit již 0:2, když druhý gól přidal Plüss. Kanadě se podařilo rychle snížit, protože o 26 vteřin později prokázal střeleckou pohotovost Tavares. Místo vyrovnání však přišel další švýcarský úspěch, na 3:1 zvýšil na začátku druhé třetiny Ambühl.

Kanada se snažila s výsledkem něco udělat, hráči Javorového listu se tlačili do útoku, ale Švýcaři pozorně bránili a vyráželi k nebezpečným protiútokům. A mohli se pochlubit velmi dobrou produktivitou.

Ve 46. minutě zakončil úspěšně další kombinaci první formace Déruns a uzavřel skóre na 4:1 pro Švýcarsko, které tak získalo skalp úřadujících olympijských šampionů a postaralo se o další překvapení na MS.

Finové se po výhře nad USA probojovali do osmifinále

Hokejisté Finska porazili v posledním zápase v základní skupině D na mistrovství světa tým USA 3:2 a zajistili si postup do osmifinálové části turnaje. Američany čeká skupina o záchranu, do dalších bojů s Finskem totiž nečekaně postoupily Dánsko a Německo.

Dramatický duel medailistů z olympijských her ve Vancouveru o Černého Petra řídila trojice českých rozhodčích Minář, Šindler a čárový Kalivoda.

Jako první se prosadili Američané, když Vehanena překonal i díky nešťastné teči jednoho z finských hráčů ve 4. minutě Moss. Finové byli střelecky aktivnější, snažili se tlačit před Clemmensena, ale vyrovnat se jim podařilo až na konci druhé třetiny, kdy se prosadil Komarov.

Finové Leo Komarov (vpravo) se raduje se svým spoluhráčem Antti Miettinenem z branky.foto: Reuters/Grigory Dukor

K vytoužené výhře a postupu do osmifinálové části přiblížil Finy hned po 18 vteřinách třetí části v přesilové hře rekordman Nummelin startující již na patnáctém světovém šampionátu.

Američané vědomi si toho, že musejí vyhrát, aby se vyhnuli boji o udržení v elitní divizi MS, se tlačili do útoku, vyrovnat se jim ale nepodařilo. Naopak v 58. minutě potřetí sami inkasovali.

Ani poté se ale zámořští hráči nevzdali. Přestože hráli v závěru v oslabení, rozhodli se odvolat brankáře a hrát power play. A podařilo se jim snížil na 2:3. Oshie se však prosadil až sedmnáct vteřin před koncem a Finové poté výhru, která z nich udělala vítěze skupiny, uhájili.

MS v ledním hokeji:
Skupina B (Mannheim):
Kanada - Švýcarsko 1:4 (1:2, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: Branky a nahrávky: 15. Tavares (Duchene, Whitney) - 12. Rüthemann (Déruns, Plüss), 15. Plüss (Déruns, Rüthemann), 22. Ambühl (Romy, Josi), 46. Déruns (Plüss, Rüthemann). Rozhodčí: Sterns (USA), Laaksonen - Terho (oba Fin.), Děďulja (Běl.). Vyloučení: 2:5. Bez využití. Diváci: 12.500.
Kanada: Mason - Burns, M. Staal, Cumiskey, Myers, Russell, Giordano, Del Zotto, Beauchemin - Perry, Stamkos, Bourque - Downie, Laich, Ott - Duchene, Tavares, Whitney - Kane, Peverley. Trenér: Craig MacTavish.
Švýcarsko: Stephan - Vauclair, Seger, Du Bois, Josi, Hirschi, Bezina, Helbling - Plüss, Rüthemann, Déruns - Ambühl, Monnet, Brunner - Savary, Lemm, Romy - Jenni, Duca, Trachsler - Niederreiter. Trenér: Sean Simpson.
Skupina D (Kolín nad Rýnem):
Finsko - USA 3:2 (0:1, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 36. Komarov (Immonen, Puistola), 3. Nummelin (Mäenpää), 58. Kapanen (Nummelin, Aaltonen) - 4. Moss (Johnson, Kreider), 60. Oshie (Yandle). Rozhodčí: Minář, Šindler - Kalivoda (všichni ČR), Sabelström (Švéd.). Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 17.633.
Finsko: Vehanen - Nummelin, Puistola, Niskala, Vatanen, Kukkonen, Mäenpää, Jaakola - Immonen, Miettinen, J. Jokinen - Aaltonen, Kontiola, S. Kapanen - Korpikoski, Santala, Pihlström - Hytönen, Lehterä, Komarov. Trenér: Jukka Jalonen.
USA: Clemmensen - Johnson, Yandle, M. Greene, A. Greene, Hillen, Lundin, Chorney, Gilroy - Moss, Potulny, Galiardi - Okposo, Dubinsky, Oshie - Hanson, Carter, Foligno - Nystrom,, Kennedy, Kreider. Trenér: Scott Gordon.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.