Hlavní obsah

Slovákům přece jen došla trpělivost a kouče Hanlona vyhodili

BRATISLAVA

Krach slovenských hokejistů na domácím mistrovství světa měl přece jen personální dohru. Slovenským hokejovým svazem zprvu hájený kanadský kouč Glen Hanlon (54) nebude pokračovat ve funkci trenéra slovenské hokejové reprezentace. Tři dny po skončení šampionátu o tom ve středu rozhodl výkonný výbor svazu. Jméno Hanlonova nástupce zatím není známo. Už v pondělí odstoupil z funkce generálního manažera slovenské reprezentace legendární útočník Peter Bondra.

Foto: Jan Koller, ČTK

Glen Hanlon

Článek

Hanlonův výběr na domácím mistrovství nenaplnili toužebné očekávání slovenských fanoušků a po sérii špatných výkonů zůstal před branami čtvrtfinále. Hanlon nicméně po jednání se svazovým šéfem Jurajem Širokým tvrdil, že má svazové posvěcení pokračovat v kontraktu podepsaném až do olympiády v Soči 2014.

Výkonný výbor byl ale jiného názoru a na svém středečním jednání spolupráci s Hanlonem jednoznačně ukončil. Pro odvolání kanadského odborníka, který na mezinárodním poli slavil úspěchy s reprezentací Běloruska, hlasovalo sedm z devíti členů výboru. Mezi nimi byl také bývalý trenér reprezentace Ján Filc a bývalý kapitán čs. mistrů světa z roku 1985 Dárius Rusnák.

"Jsem smutný z toho, že nejsem součástí budoucích plánů. Ale i o tom je trénování. Jsem zklamaný, ale nezlobím se," řekl Hanlon novinářům. "Obsadili jsme desáté místo, což rozhodlo. K tomu se toho moc říci nedá. Předložil jsem výkonnému výboru zprávu a ten potom rozhodl, jak rozhodl," uvedl kanadský kouč.

Dobře si uvědomuje, že jeho odvolání udělá některým lidem na Slovensku radost. "A někteří budou smutní. Trénování někdy není jednoduchá záležitost. Chtěl jsem tady zůstat. Dostal jsem šanci a nepodařilo se mi ji využít," uznal Hanlon.

Hanlon byl prvním cizincem na lavičce slovenské hokejové reprezentace. Do funkce nastoupil 1. dubna 2010, když po hrách ve Vancouveru nahradil Filce. Reprezentaci vedl ve 33 utkáních, z nichž bylo 15 vítězných. Na loňském šampionátu v Německu skončili Slováci na dvanácté příčce a letos na desáté. Na dvou šampionátech zvítězilo Slovensko jen čtyřikrát, když nezdolalo ani jedno z mužstev elitní osmičky.

Hanlon byl v minulosti brankářem v týmu NHL Washington Capitals a vedl reprezentaci Běloruska, s níž skončil v roce 2006 na šestém místě.

Reklama