Hlavní obsah

Novotný po mizérii se Švédskem: Hlavy nevěšíme, panika není na místě

Stockholm

Česká hokejová reprezentace vstoupila do mistrovství světa stejně jako před rokem. V prvním zápase vyhrála nad papírově slabších soupeřem 2:0 a o den později prohrála s domácím Švédskem. Podle kapitána týmu Jiřího Novotného ale není důvod panikařit, nejdůležitější je připravit se na čtvrtfinále. A na to mají Češi ještě pět zápasů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Český kapitán Jiří Novotný přihlíží v utkání se Švédy inkasované brance českého týmu.

Článek

„Nevěšíme hlavy. Další zápas nás čeká v pondělí. Sobotní utkání si probereme, řekneme si k tomu něco, ale jdeme dále. Je to ale pro nás ponaučení, že musíme zabrat více," řekl Novotný po prohře 1:2 se Švédskem. Stejně jako před rokem se podle něj potvrdilo, že reprezentace má na MS pomalejší rozjezd. „I když jsme si to v kabině říkali a chtěli jsme začít (proti Švédsku) aktivně, tak se nám to nepovedlo," uvedl.

Důvod k nějakému důraznějšímu proslovu v kabině ale není. „Něco si k tomu řekneme. My i trenéři. Jsou tady ale zkušení hráči. Jak jsem ale říkal, je to teprve druhý zápas ve skupině a ještě pět nás jich čeká. Panika by nebyla na místě. Švédové zaslouženě vyhráli a my se musíme koukat dopředu. Turnaj je tak krátký, že nemá smysl mít v hlavě prohru s nimi," podotkl Novotný.

Saša nás drží, říká Novotný

Švédové sice na úvod MS nečekaně prohráli se Švýcarskem, ale proti české reprezentaci hráli mnohem lépe. „My jsme věděli, že budou hrát dobře, ale trošku jsme tahali za kratší konec. Nechávali jsme se zbytečně vylučovat za fauly v útočném pásmu, což by se stávat nemělo. Všechna oslabení jsme ale nakonec odehráli slušně. Škoda, že se nám nepodařilo vyrovnat," litoval.

Novotný ocenil výkon brankáře Alexandra Salák, který v obou duelech na turnaji podal výborný výkon. „Drží nás. V prvním zápase to byl náš nejlepší hráč a v sobotu taky. Za góly nemohl a ještě chytil další tutovky. Pro nás je to jedině dobře," dodal devětadvacetiletý kapitán.

Reklama

Související témata: