Hlavní obsah

Doufám, že Finy rozbijeme! Ať si hrají o třetí místo oni, burcuje kapitán Rolinek

Minsk

Moc by si přál, aby česká hokejová reprezentace v dnešním semifinále mistrovství světa proti Finsku navázala na výkon ze čtvrtfinále s USA. Tomáš Rolinek totiž ví, že v boji o finále znovu bude rozhodovat zodpovědná a obětavá hra od všech hráčů na ledě. „Za žádných okolností nesmíte prohrát souboj, naopak se všichni musejí obětovat pro tým. Přesně jako proti Američanům, kdy to bylo podle mých představ,“ říká kapitán národního týmu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Český reprezentant Tomáš Rolinek se raduje z prvního gólu proti USA.

Článek

„Jsem přesvědčený, že všichni kluci mají v sobě, že tady v Minsku chtějí udělat velký výsledek. Už před zápasem s Amerikou jsem na mužstvu pociťoval velkou touhu. I nálada byla o něco jiná než v předchozích zápasech," všiml si Rolinek, který má ve své sbírce kompletní sbírku medailí ze světových šampionátů. V roce 2006 získal stříbro, o pět let později bronz a v roce 2010 dovedl mužstvo jako kapitán k titulu mistrů světa.

I tehdy se přitom reprezentace v Německu v základní i osmifinálové sezóně trápila. Právě probíhající MS ale s tím před čtyřmi lety nechce Rolinek srovnávat. „Je to úplně něco jiného, to už se nevrátí. Ale dopadli jsme tam dobře a uděláme všechno pro to, abychom si finále zahráli i letos," slibuje čtyřiatřicetiletý útočník.

Soupeře pro semifinále si nevybíral, přesto ale tipoval, že Finsko vítěze základní skupiny A Kanadu vyřadí. A nemýlil se. „Oni přitom se štěstím vůbec postoupili ze skupiny," připomíná Rolinek, že tým Suomi neměl situaci ve vlastních rukách a do vyřazovacích bojů ho poslala až prohra Lotyšů se Švýcary v závěrečném hracím dnu základních skupin.

Do Minsku dorazí rodinní příslušníci hráčů

„Ale ono je někdy lepší, když postoupíte takovýmto způsobem. My jsme si něco podobného prožili před čtyřmi lety. Všechno z vás najednou spadne a tým se navíc víc semkne. Já ale doufám, že Finy rozbijeme a finále budeme hrát my. Ať o třetí místo hrají oni," burcuje kapitán.

Na rozhodující zápasy se chystají přijet i manželky, přítelkyně a jiní rodinní příslušníci hráčů. I když někteří své drahé polovičky přivítali v Minsku už dříve. „Většina z nás ale čekala, jak dopadne čtvrtfinále. Když to vyšlo, okamžitě jsme naběhli na Martina Loukotu (manažera týmu) a chtěli jsme od něj slyšet, jak to bude. On teď z toho má hlavu jako pátrací balón, snaží se všechny naše rodinné příslušníky dostat do Běloruska," směje se Rolinek.

A děkuje fanouškům doma i přímo v Minsku, jaké podpory se od nich týmu dostává. „Jsme rádi, že nám začínají věřit. Ale jestli se pak budeme vítat na Staromáku, o tom teď nikdo z nás vůbec nepřemýšlí. Ta cesta je ještě hodně dlouhá."

Postoupí čeští hokejisté do finále MS v Minsku?
Ano
83,2 %
Ne
16,8 %
Celkem hlasovalo 9893 čtenářů.

Reklama

Související témata: