Hlavní obsah

Hala pro příští MS v Lausanne bude dokončena na podzim, maskot Cooly se vrátí po 11 letech

Bratislava

Příští mistrovství světa hokejistů se bude hrát po jedenácti letech znovu ve Švýcarsku, které tentokrát jako pořadatelská města vybralo Curych a Lausanne. Jako vzpomínka na ten předchozí šampionát zůstává stejný maskot. Kráva Cooly ale tentokrát bude mít na zádech dresu už číslo 20.

Foto: Jan Kucharčík

Maskot Cooly bude provázet i hokejové MS 2020.

Článek

„Stejného maskota jsme použili v Curychu i při nedávném evropském šampionátu v atletice a myslím, že už tak nějak tradičně k vrcholným sportovním akcím ve Švýcarsku patří," říká Gian Gilli, generální sekretář organizačního výběru MS 2020.

V Curychu se bude hrát na Hallenstadionu s kapacitou 11 200 diváků, kde už vrcholilo MS v roce 1998. Nejde o klasický hokejový stánek, nýbrž o veletržní halu s cyklistickým velodromem, na jehož základech zase vyroste ledové plocha.

Ve druhém pořadatelském městě se bude hrát v úplně nové Lausanne areně s kapacitou 9 500 návštěvníků, jejíž kolaudace má proběhnout letos na podzim. „Bude to pro mě poslední šampionát v čele IIHF, navíc v mé rodné zemi, takže se vážně těším," prohlásil prezident Mezinárodní hokejové federace Rene Fasel.

Domácí Švýcaři budou určitě hrát v curyšské skupině. Do Lausanne, které patří do frankofonní oblasti země, měla být nasazena Francie, po jejím letošním sestupu ale pořadatelé ještě zvažují, jak s touto skutečností naloží.

Složení skupin ještě není rozhodnuté

Zatím vychází rozložení skupin podle světového žebříčku takto - A: Kanada/Rusko, Švédsko/Finsko, Česko, Švýcarsko, Slovensko, Dánsko, Bělorusko, Velká Británie, B: Kanada/Rusko, Švédsko/Finsko, USA, Německo, Lotyšsko, Norsko, Itálie, Kazachstán. Švýcarští pořadatelé ale mají ještě právo prohodit dva stejně nasazené týmy mezi skupinami.

Upřesnění týmů na prvním až čtvrtém místě rankingu bude jasné po bratislavských zápasech o medaile, ale s odkazem na výše uvedenou komplikaci s absencí Francie dostali pořadatelé možnost oznámit konečnou podobu skupin teprve v úterý 28. května.

„Švýcarsko je obecně považováno za drahou zemi, přesto jsme se snažili udělat široké skupině fanoušků z různých zemí přístupné ceny vstupenek," řekl Gilli a prozradil, že lístky na základní část se podle atraktivity utkání budou prodávat v cenové hladině od 19 do 179 švýcarských franků (437 – 4 123 Kč), na zápasy vyřazovací části budou stát od 89 do 389 švýcarských franků (2044 – 8 960 Kč).

Reklama

Související témata: