Hlavní obsah

Slovensko - Dánsko 2:0Hudáček v důležitém souboji o postupové pozice vychytal nulu

Hokejisté Slovenska porazili na mistrovství světa Dánsko 2:0. Díky čtvrté výhře z pěti zápasů v Rize se ve skupině A dotáhli s 12 body na vedoucí Rusko, které má výrazně lepší skóre. Slováci rozhodli až ve třetí třetině. Vítězný gól vstřelil ve 48. minutě útočník Peter Cehlárik, pojistku přidal obránce Adam Jánošík. Nulu vychytal díky 24 úspěšným zásahům brankář Július Hudáček.

Foto: Oksana Dzadan, ČTK/AP

Slováci se proti Dánům nadřeli

Článek

Slovenští hráči měli během úvodní třetiny výraznou střeleckou převahu (13:4), ale ztroskotávali na Dahmovi. Dánský gólman vychytal postupně Kňažka, Faška-Rudáše i Studeniče, který se na něho řítil v polovině prvního dějství sám. Oba celky si pak zkusily hru v početní výhodě, zahřál se při ní i Hudáček, ale bezbrankový stav se nezměnil.

Záhy po návratu ze šaten zvládl nelehkou chvilku Hudáček, v pádu však dokázal pokus obránce Markuse Lauridsena od hrazení zlikvidovat. Buc zkoušel štěstí z úhlu, Dahm si prostor u bližší tyčky pokryl. V posledních sekundách před druhou přestávkou se ocitl ve skvělé pozici pro zakončení Lantoši, ale i jeho Dahm vychytal.

Hudáček se vyznamenal i v nástupu do třetí části, když zastavil Madsena. Slováci se dočkali ve 48. minutě, kdy Lantoši hledal prudkou přihrávkou od postranního mantinelu před brankou Hrivíka, puk se však odrazil přímo na hůl Cehlárika a ten snadno otevřel skóre. Nejproduktivnější hráč dosavadního průběhu turnaje krátce nato neuspěl v další šanci.

Napravil to však v 53. minutě Jánošík a vnesl klid do slovenských řad. Dánové se přesto nevzdávali a 80 sekund před koncem Dahm doslova skočil na střídačku. Největší šance ale přišla až těsně před závěrečnou sirénou, ani Storm ale Hudáčkovi čistý štít nepokazil.

Mistrovství světa v hokeji v Rize:
Skupina A (Olympijské sportovní centrum):
Slovensko - Dánsko 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 48. Cehlárik (Hrivík, Lantoši), 53. Jánošík (Lantoši, Hrivík). Rozhodčí: Arsons (Lot.), Heikkinen – Sormunen (oba Fin.), Zunde (Lot.). Vyloučení: 3:1. Bez využití. Bez diváků.
Slovensko: J. Hudáček - Gernát, Kňažko, Bučko, Ďaloga, Jánošík, Grman, Gachulinec - Cehlárik, Hrivík, Lantoši - Studenič, Krištof, Faško-Rudáš - Skalický, Miloš Roman, Kelemen - Slafkovský, Buc, Liška. Trenér: Craig Ramsay.
Dánsko: Dahm - Lassen, M. Lauridsen, Jensen Aabo, O. Lauridsen, Kristensen, Nicholas Jensen, O. Larsen - Nicklas Jensen, Jakobsen, Meyer - Storm, Jesper Jensen, Hardt - From, True, Asperup - Olesen, Madsen, Poulsen. Trenér: Heinz Ehlers.

Reklama

Související témata: