Hlavní obsah

Slováci se těší na nejlepší draft NHL v historii: Nový Jágr! Máme teď světové talenty

Slovenský hokej měřeno mezinárodními úspěchy či počty hráčů v zámořské NHL zažívá v posledních letech snad ještě větší sešup než ten český. Ale ne vše je pro něj ztraceno. Země pod Tatrami se totiž těší, že zažije možná svůj nejúspěšnější zámořský draft v historii.

Foto: Profimedia.cz

Sedmáctiletí hokejisté (zleva) Juraj Slafkovský a Šimon Nemec se zabydlují ve slovenském reprezentačním áčku.

Článek
Fotogalerie

Kdo sledoval přípravné zápasy slovenské reprezentace před světovým šampionátem v Rize, určitě mu neušlo, že se ve velmi dobrém světle ukázali náctiletí mladíci. Osmnáctiletý Samuel Kňažko a o rok mladší Šimon Nemec i Juraj Slafkovský se prezentovali ve výborném světle a jejich nominace na mistrovství by už asi nikoho nepřekvapila.

„Všechny tři už sleduji pár let a jejich výkony mě nepřekvapují. Před mým vstupem do národního týmu bylo mojí prioritou, abychom začali s jeho přestavbou a věnovali se mládeži. Protože ročníky 2003, 2004 a 2005 jsou výjimečné. Desítky let jsem už takové světové talenty na Slovensku neměli," pochvaloval si skaut reprezentace Oto Haščák v televizní relaci „10 minut o sportu".

Kňažko už má draft NHL za sebou, loni si jej vybral ze 78. místa Columbus. Obránce Nemec a útočník Slafkovský ale podle všeho mohou pomýšlet při výběru talentů mnohem výš.

„Nemec i Slafkovský se pohybující v žebříčcích pro příští draft hodně vysoko. Myslím, že jsou v první desítce, což je vynikající. To, že hrají za áčko nároďáku a zhostili se svojí úlohy velmi dobře, je pro mě potěšující, až šokující. Nečekal jsem, že si povedou až takhle dobře," pokračoval ve chvalozpěvu někdejší úspěšný československý reprezentant Haščák, jenž mimo jiné vyhledává talenty pro New York Rangers.

Při pohledu na Slafkovského se mu ihned vybavilo srovnání s Jaromírem Jágrem.

Foto: Repro The Hockey News

Aktuální žebříček Top 10 talentů pro draft NHL podle The Hockey News.

„S Jágrem jsem hrál, když mu bylo 17 let a viděl jsem jeho postavu v kabině. Velmi mi připomíná právě Slafkovského. I jeho postava je dominantní, je silný v prostorách u mantinelu, odkud umí vyjet. I Jágr si pověsil dva hráče na záda, zametl s nimi v rohu a ještě připravil šanci pro spoluhráče," pustil se Haščák do paralely s nejlepším Evropanem v historii NHL.

Kromě silových parametrů prý zdobí slovenský talent také velmi dobré hokejové myšlení, kvalitní střela a předpoklady být lídrem.

Slovenský hokej měl naposledy hráče vybraného v prvním kole draftu NHL v roce 2013, kdy si vybral Columbus z 27. místa Marka Daňa. V první desítce se ocitl Slovák naposledy v roce 2004, kdy zamířil z desáté příčky do Atlanty Boris Valábik. V top pětce pak byl slovenský hokejista draftován jen jedinkrát v historii, a to v roce 2000 Marián Gáborík Minnesotou.

„Momentální prognózy nasvědčují tomu, že Slafkovský bude jedním z nejvýše draftovaných našich hráčů za poslední roky. Marián Gáborík byl vybrán jako trojka, tuto pozici může (Slafkovský) klidně atakovat," myslí si Haščák.

Třeba podle žebříčku pro draft 2022 prestižního magazínu The Hoceky News patří Šimonu Nemcovi čtvrté místo, Juraji Slafkovskému pak šesté. Jediným Čechem v této elitní desítce je pak podle zámořského média plzeňský obránce David Jiříček.

Předpověď TOP 10 draftu NHL 2022 podle The Hockey News
1. Shane Wright (CAN)
2. Brad Lambert (FIN)
3. Matthew Savoie (CAN)
4. Šimon Nemec (SVK)
5. Logan Cooley (USA)
6. Juraj Slafkovský (SVK)
7. Tristan Luneau (CAN)
8. David Jiříček (CZ)
9. Rutger McGroarty (USA)
10. Jack Hughes (USA)

Reklama

Související témata:
Milan Kňažko