Hlavní obsah

Hadamczik jako nástupce Krále? Úspěšný trenér už se rozhodl! Mluví o paskvilu a plivnutí do obličeje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mám do toho jít, nebo...? Několik posledních týdnů zvažoval bývalý trenér národního týmu Alois Hadamczik, jestli se 18. června zúčastní volby nástupce Tomáše Krále, který po 14 letech skončí ve funkci prezidenta hokejového svazu. Hadamczik, jenž je posledním koučem, který s českým nároďákem přivezl medaili z olympiády, seniorského i juniorského MS, by zájem o post svazového šéfa měl. Jenže za současného rozložení sil si vyhodnotil, že to nemá smysl...

Bude se Alois Hadamczik ucházet o post prezidenta hokejového svazu?Video: Sport.cz

 
Článek

Královo čtvrté čtyřleté funkční období mělo vypršet až v roce 2024 po domácím MS, vystudovaný právník ale skončí už letos v červnu. Rozhodl se tak loni v září, když na něj prasklo, že v minulém režimu spolupracoval s vojenskou kontrarozvědkou StB.

Jenže kdyby Král funkci opustil až za dva roky, na řádné volební konferenci by se vybíral nejen jeho nástupce, ale i celý výkonný výbor. Vedení hokejového svazu však pro letošní červen neupravilo statut konference na volební, takže zůstane jen hodnotící. Co to v praxi znamená? Že současný výkonný výbor dojede mandát až do roku 2024.

PŘÍKLEP: Konečně neslyším hokej moderní, ale vítězný, chválí Hadamczik

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Což je pro Hadamczika dost zásadní a nepřekonatelný problém...

„Zvažoval jsem všechna pro a proti a výkonný výbor chystá znovu obrovský paskvil. Přece není možné, aby prezident svazu z různých důvodů odstupoval a výkonný výbor zůstal. Umíte si představit, že kdokoliv tam přijde jiný, bude pracovat s lidmi, které si vybral pan Král? Je to paskvil a plivnutí všem fanouškům do obličeje," rozohnil se Hadamczik v pořadu Příklep na Sport.cz.

„Proč s prezidentem nekončí i celý výkonný výbor a valná hromada si nezvolí jak nového prezidenta, tak i další lidi, kteří budou mít motivaci něco dokázat a udělat?" táže se Hadamczik a sám zná i odpověď.

„Buď chtějí zůstat proto, že z toho mají prospěch, nebo cítí domácí MS a chtějí se mít dobře," míní trenér, který dva dny po volbě nového šéfa hokejové svazu oslaví 70. narozeniny.

A tak zatímco se v zákulisí spekuluje o Milanu Hniličkovi, Aleši Pavlíkovi či o Petru Břízovi jako o možných nástupcích Krále; tedy o lidech spjatých se současnou garniturou; Hadamczik do boje s takřka stoprocentní jistotou nevyrazí. Navzdory tomu, že by jej podpořil třeba vlivný majitel Pardubic Petr Dědek. Připravenost kandidovat na předsedu hokejového svazu dnes v rozhovoru pro iDNES.cz vyjádřil legendární brankář Dominik Hašek.

„Kandidaturu jsem nepodal (uzávěrka přihlášek je 8. června). V případě, že zůstane tento výkonný výbor, tak sebevědomě říkám NE. Chtěl bych něco dokázat a k tomu potřebuji spolupracovníky, kterým věřím. A tomuto výkonnému výboru nevěřím. Třeba bych si z něj nechal čtyři lidi, ale další bych nechtěl. Ne z osobních důvodů, ale profesionálních," zakončuje Hadamczik.

Co dalšího ještě řekl o volbě nového prezidenta svazu? A jak reaguje na Králova slova, že on sám Dědkovy parametry; především ekonomické vzdělání nebo jazykovou erudici; které klade na svazového prezidenta, nesplňuje? Nejen to se dozvíte v přiloženém videu.

Reklama

Související témata: