Hlavní obsah

Hokej si v červnu místo Krále zvolí nového prezidenta, výkonný výbor ale zůstává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedle informace o odvolání kouče Filipa Pešána ta zpráva ze čtvrtečního výkonného výboru poněkud zapadla. Nicméně deset přítomných mužů z hokejové vlády rozhodlo, že v červnu si delegáti na valné hromadě zvolí nového prezidenta svazu, neboť současný šéf Tomáš Král už s předstihem oznámil, že na funkci v polovině letošního roku rezignuje. Kupříkladu Petr Dědek, majitel extraligových Pardubic a hlasitý kritik současného vedení, to na svém twitterovém účtu označil za "odstartování hokejové změny".

Foto: Sport.cz

Znovu zvolený předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král odpovídá novinářům na dotazy.

Článek

Jenže odehraje se v červnu tak zásadní proměna, po které mnozí volají? Ano, bude se hlasovat o novém prezidentovi, ale zbývajícím deseti členům výkonného výboru, tedy jakési hokejové vlády, dál mandát zůstává až do roku 2024.

"Tomáš Král odstupuje, jeho místo je volné a zvažovaly se dvě možnosti. Buď pokračovat v provizorní režimu do řádné volební valné hromady v roce 2024 s tím, že by si pravomoci rozdělili viceprezidenti, nebo byla druhá možnost, že v rámci letošní hodnotící konference proběhne volba prezidenta. A tuto druhou možnost výkonný výbor jednomyslně schválil," řekl pro Sport.cz tiskový mluvčí svazu Zdeněk Zikmund

Tedy čtvrteční rozhodnutí nelze brát tak, že by se v červnu chystala revoluce a delegáti by měli hlasovat o zcela novém vedení, byť by v něm mohli být i stávající členové. Volit se bude "pouze" prezident, kterého může navrhnout kdokoliv z členů svazu, což jsou kluby či kraje. Může jim tedy být zvolen i současný člen výkonného výboru.

Je ale samozřejmě otázka, jak by výkonný výbor reagoval, kdyby hnutí zvolilo prezidentem člověka, který by byl zásadním kritikem jejich práce.

Ve čtvrtek se rovněž hokejoví vládci zabývali přestupním řádem a tolik kritizovaným vyplácením výchovného. Teď vzali na vědomí návrh, podle něhož by se výchovné vyplácelo až po dosažení 20 let a pouze u hráčů tří nejvyšších soutěží. Klubům, které je vychovaly, by bylo spláceno postupně a v závislosti na tom, jak dlouho v jejich výchovném systému hráč vyrůstal. Součástí návrhu je i narovnání podmínek pro angažování domácích a zahraničních hokejistů, kteří jsou ve stávajícím systému zvýhodněni.

Reklama

Související témata: