Hlavní obsah

Kouč Jalonen počítá do týmu pro MS i se zkušenými hráči, chce mluvit s Červenkou

Kouč hokejové reprezentace Kari Jalonen plánuje do formujícího se týmu pro květnové mistrovství světa ve Finsku zařadit i starší hráče, kteří mužstvu dodají zkušenosti. Vyzdvihl v té souvislosti výkony šestatřicetiletého útočníka švýcarského týmu Rapperswil-Jona Romana Červenky, který ho zaujal předvedenou hrou na olympiádě v Pekingu. Jalonen plánoval, že se s ním brzy spojí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Červenka během tréninku hokejové reprezentace.

Článek

"Naprosto upřímně říkám, že když jsem sledoval zápasy českého týmu na olympiádě, tak mě zaujalo, jak hrál. Odehrál opravdu velmi dobré zápasy. A já mu budu určitě volat a promluvím si s ním o celé situaci," řekl Jalonen novinářům, když dostal otázku ohledně možné pozvánky právě pro Červenku. "Určitě budeme chtít vzít i starší zkušené hráče. Časem se k nám budou přidávat," nastínil své záměry.

Na tréninku má od pondělí sedmičku nově zařazených hokejistů: brankáře Petra Kváču z Liberce, útočníka Jiřího Smejkala z Pelicans Lahti a obránce Davida Skleničku z Kärpätu Oulu, Libora Zábranského z Jukuritu Mikkeli, Jakuba Jeřábka ze Spartaku Moskva, Davida Jiříčka z Plzně a Lukáše Kloka z Nižněkamsku, který už byl s týmem minulý týden ve Znojmě a připravoval se individuálně.

"Ale vypadá to, že všech sedm kluků je připravených. Je dobré, že někteří měli i čas na odpočinek, což bylo fajn hlavně u Kloka, který měl trošku nějaké potíže s kolenem, ale teď už je v pořádku," pochvaloval si Jalonen.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Roman Červenka a Tobias Geisser ze Švýcarska během utkání Euro Hockey Challenge v Příbrami.

Po pozvánce pro jednadvacetiletého Zábranského má nyní v týmu rodinné duo, neboť otec mladého beka Libor je jedním z asistentů v nově složeném trenérském týmu.

"Mluvil jsem o něm opravdu dlouho s Ollim Jokinenem (trenér Jukuritu) a říkal jsem mu, že tady máme poměrně dost mladých hráčů. On mi ho opravdu hodně doporučoval. A já jeho názoru věřím. Libor přišel do nové země i soutěže, ale odehrál skvělou sezonu a udělal ve všech ohledech zase krok dopředu. A já ho chtěl proto vidět. A že je jeho táta mým asistentem? To je úplně v pohodě. Je to o tom, že jeho syn odvádí dobrou práci, o ničem jiném," prohlásil Jalonen.

Jen zkušený zadák Jakub Jeřábek v úterý netrénoval a ze zdravotních důvodů nebude do konce týdne k dispozici.

Pondělní výhrou Sparty nad Českými Budějovicemi skončily v extralize semifinálové boje. "Samozřejmě sledujeme, jak se situace vyvíjí. Ale nejen v extralize. Stejně tak i ve švédské či švýcarské lize. Pár hráčům už sezona skončila a my je chceme osobně kontaktovat, abychom se pobavili o možnostech. Pak se budeme rozhodovat o tom, koho pozveme," řekl Jalonen.

"Je třeba také zjistit, zda jsou ti hráči zdravotně v pořádku. Proto nemohu říct, zda budeme znát další jména hráčů, kteří se připojí, již o víkendu. Možná ano, možná ne," dodal zkušený kouč.

S dosavadními tréninky je spokojený. "Máme tu dost nových kluků, kvůli nimž je potřeba udělat pár krůčků zpátky s ohledem na nový systém, který chceme praktikovat. Jsem však šťastný za to, jak hráči trénují. Potřebujeme tu intenzitu, která nás pak čeká při zápasech. Chci ji mít stejně tak i v tom tréninku, což se nám daří," pochvaloval si Jalonen.

Reklama

Související témata: