Hlavní obsah

Na Rusko už nekoukám, hlásí sváteční střelec. O hattrick v reprezentaci Skleničku připravila horní tyč

Dosud měl na kontě jediný reprezentační gól. Pětadvacetiletý hokejový obránce David Sklenička obecně platí za svátečního střelce, ale při ostravském turnaji proti Švédům měl nabito ostrými a k sobotní výhře 9:3 přispěl hned dvěma trefami.

Foto: David W Cerny, Reuters

David Sklenička oslavuje svůj gól proti Švédsku s Patrikem Zdráhalem.

Článek

„Dva góly jsou pro mě skvělý bonus, tu předchozí branku za nároďák jsem dal před čtyřmi lety taky proti Švédům," vykládal obránce, kterému se podařilo již po 117 vteřinách zápasu otevřít skóre, když střelou zápěstím procpal puk mezi Enrothovými betony. „Zohy mě perfektně našel. Měl jsem volno, abych vypálil. Puk mi sice trochu sjel, což ale zřejmě víc překvapilo brankáře než mě," mínil Sklenička.

V polovině zápasu rozvlnil síť z osobního pohledu podruhé, když se střelou k tyčce postaral o už šestý český gól. Navíc měl i další slibné příležitosti skórovat. „Byla šance na hattrick, v poslední třetině moje střela zvonila o horní tyčku. Ale o osobní statistiky vůbec nejde, podstatná je výhra a způsob, jakým jsme k ní došli," tvrdil rodák z Rakovníka.

Ocenil, že se reprezentanti snaží hrát pospolu. „Blízko sebe, a to jak v útoku, tak v obraně, kde častým blokováním střel ulehčujeme práci nejen gólmanovi, ale vlastně celému týmu," mínil Sklenička. Všechny tyto faktory rozhodly o rekordní výhře nad Švédskem „Trenér nám v šatně řekl, že jsme dokázali dát dohromady týmový hokej s českou DNA. Druhou věcí je, že jsme opravdu hodně bruslili, a když budeme takhle intenzivně jezdit, dostaneme se spolehlivě do šancí," připouštěl.

Obránci zapsali celkem pět gólů do švédské sítě. „Pracujeme na tom pečlivě, abychom měli hráče v předbrankovém prostoru, tohle jsme přesně potřebovali a už všech těch tref se nám povedlo dobře zaclonit. Asi je brzy na nějaké analýzy, ale působení finského kouče Jalonena u reprezentace se mi zdá jako změna k lepšímu," ocenil Sklenička.

Diváci v Ostravě utvořili zase skvělou kulisu. „V super atmosféře jsme se hokejem bavili a všichni společně si zápas užívali. Úplně pohodové vítězství to ale nebylo, možná jsme si měli víc pohlídat záda a nedopouštět nějaká přečíslení," mínil obránce, jenž po třech letech skončil v Jokeritu a bude si hledat nové angažmá.

Helsinský klub, který nepodal přihlášku do KHL a nebude hrát příští sezonu nikde, zrušil všechny kontrakty a hráči jsou tak volní, aby mohli podepsat kdekoli jinde. „Rád bych zůstal někde v cizině, na ruskou soutěž už ale nekoukám," líčí Sklenička, který by se nebránil finské lize, kde dohrával sezonu.

Jaký byl Kari Jalonen jako hráč?

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Brzy po zahájení ruské invaze na Ukrajinu mu bylo jasné, že se Jokerit do KHL už nevrátí. „Taky s ohledem na národní tým jsem nechtěl mít už koncem února po sezoně, proto jsem začal řešit, jestli bych ještě někde mohl hrát. Poslední den přestupového období se pak upekl můj odchod do Kärpätu Oulu," líčil Sklenička.

Podstatnou roli v tom sehrál trenér Lauri Marjamäki z Jokeritu. „Zavolal, že ho tam podepsali do konce sezony jako hlavního kouče, tak jestli bych tam nechtěl jít s ním. Bohužel jsme to nedotáhli dál než do čtvrtfinále ligového play off. Série proti Ilvesu se ale hrála v hale, která bude v květnu hostit mistrovství světa," přiblížil Sklenička, jemuž by případná čtvrtá účast na MS v řadě pomohla získat větší možnosti při výběru dalšího angažmá.

„Lákavou destinací je pro mě Švýcarsko a myslím si, že čím dřív někde podepíšu, tím líp pro mě, protože nejistá budoucnost cizinců v KHL se na přestupovém trhu určitě výrazně podepíše. Teď končí všechny ligy, rozjede se kolotoč výměn, přesunů a moc volných míst už asi nebude," přiblížil Sklenička.

Reklama

Související témata: