Hlavní obsah

Čeští fanoušci vrací úder pořadatelům MS v hokeji ve Finsku

Nejen české hokejisty zdobí odjakživa česká chytrost. O typické „kličce“ mohou nyní hovořit i hokejoví fanoušci na mistrovství světa v hokeji ve Finsku. Skupince českých příznivců při zápase s Lotyšskem nelíbilo, když jim pořadatelé v hokejové hale v Tampere strhli ukrajinskou žlutomodrou vlajku umístěnou mezi české zástavy. A organizátoři přidali diplomatické vysvětlení, že v arénách mohou viset pouze vlajky účastnických zemí.

Foto: Lumír Bednář

Čeští fanoušci podporují Ukrajinu na MS ve Finsku během utkání proti USA. Nápis na bílém plakátu představuje ukrajinskou vlajku.

Článek

Fanoušci se tímto gestem snažili vyjádřit solidaritu s lidmi z Ukrajiny, na kterou už třetí měsíc útočí ruská vojska. Pro pondělní zápas s USA proto zvolili velmi důmyslné řešení. Během dne vytvořili na bílém plakátu anglické nápisy označující z vrchní strany transparentu modrou a ze spodní žlutou barvu. Vprostřed je pak výrazný nápis „imagine", což v překladu znamená „domyslet si".

„Pro pořadatele jsme připravili na zápas Česka s USA vzkaz, který vyžaduje určitou míru představivosti. Původně jsme chtěli napsat na plakát „Lenine, vstávej. Putin se zbláznil!", ale to by nám na tribuně dlouho nevydržel, stejně jako při zápase s Lotyšskem ukrajinská vlajka," sdělil Právu jeden z fanoušků Lumír Bednář. Zároveň se pozastavil nad tím, že pořadatelé strhli ukrajinskou vlajku, ale nechali po stranách obě české zástavy s nápisy „Běž domů, Ivane" a „...čeká tě Nataša!" s paralelou okupace Československa v srpnu 1968 a ruského válečného vtrhnutí na Ukrajinu v únoru 2022.

„Pořadatelé to nepochopili. Zde nejde o ukrajinskou vlajku. Ale o tu paralelu s rokem 1968, kdy nás spojenecká vojska v čele se Sovětským svazem pod záminkou „osvobození od kontra revoluce" přišli také okupovat. A tehdy, stejně jako teď, byli ruští a spojenečtí vojáci také strašně překvapení, že je nikdo, snad kromě Vasila Biľaka, nevítá," podotkl Bednář.

Foto: Lumír Bednář

Čeští fanoušci vyjadřují ve Finsku solidaritu se sužovaným ukrajinským národem, který čelí ruské agresi.

Bílý transparent popisující ukrajinskou vlajku však v hledišti vydržel. Nikdo z pořadatelů na něj do poloviny utkání nereagoval.

„Minule s Lotyšskem nám ji stáhli docela rychle, asi za pět minut. A bez jakéhokoliv vysvětlení. Nevěděli jsme, co si o tom myslet. Na březnovém fotbale Česka se Švédskem ve Stockholmu se také objevovaly ukrajinské vlajky a nikomu nevadily. Pořadatelé ukázali svou vystrašenost. Ale nevíme, proč," podotkl Bednář.

Čeští fanoušci vyjadřují ve Finsku solidaritu se sužovaným ukrajinským národem.Video: Lumír Bednář

Ukrajina není účastníkem mistrovství ve Finsku

Pořadatelé mistrovství světa až po hokeji fanouškům vysvětlili, že nelze do hlediště umístit vlajku státu, který se neúčastní turnaje. „Když se soukromě bavíme s pořadateli přímo v hledišti nebo s běžnými Finy, tak ruskou agresi vidí úplně stejně jako my. A to, že během zápasu musí poslouchat pokyny shora, to asi chápeme. Protože všichni máme nějaké své nadřízené," dodal Bednář.

Zároveň však nečekají větší potíže, které by vyústili například s vyvedením z hokejové haly. „My si vždy mistrovství světa jedeme užít. Po zápase s Amerikou jedeme domů. Nebojíme se ničeho, protože strach a peníze jsem nikdy neměl. Ale fakt je ten, že původní zpáteční trasu autem, která měla vést přes Moskvu, si asi přece jen zkrátíme," dodal s úsměvem český fanoušek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články