Hlavní obsah

Dny, které ukážou pravou tvář hokejové reprezentace. A kdo hrozí ve čtvrtfinále?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mají za sebou jasné vítězství nad Lotyšskem, v sobotu přidali i kontrolovaný výkon nad Norskem, který měl rovněž vítěznou tečku (4:1). Ale až teď přicházejí dny, které odhalí skutečnou sílu hokejové reprezentace i to, zda by konec týdne mohl mít na mistrovství světa medailovou tečku i přinést sdílenou radost fanoušků na náměstích. "Teď přijdou těžší zápasy a týmy, se kterými chceme hrát. A přijde to, proč hrajeme hokej. Budeme se snažit připravit do čtvrtfinále, jak nejlépe můžeme, abychom byli s výkony spokojení,“ říká bek Michal Kempný.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Norsko - ČeskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek

Tampere (od našeho zpravodaje) - Těmi velkými testy, o kterých je řeč, bude pondělní duel proti USA (15.20) a úterní proti domácímu Finsku (19.20). Protože jestli příjezd Davida Pastrňáka a s ním spojená proměna týmového obrazu vlila optimismus, tak teprve následné dva dny ukážou, zda není falešný.

"Máme ve hře hlušší místa. Proti Norsku jsme měli hodně ztrát na modrých čarách a těch drobných chyb bylo hodně. Ve třetí třetině se objevila tři zbytečná vyloučení, která silnější týmy s kvalitní přesilovkou potrestají. Už teď musíme přistupovat ke každému zápasu jako k play off utkání," popisuje asistent kouče Libor Zábranský. "Věřím, že náš výkon má vývoj a bude lepší. A že vydržíme držet systém celých 60 minut."

A i bývalý hokejista Radek Duda varuje: "Jsem z naší hry pořád rozladěný. Pomůžeme si přesilovkami, ale hra 5 na 5 i složení pětek mi pořád hapruje."

Proti Spojeným státům se neočekávají změny v sestavě. Otazníkem je pouze nasazení brankářů, zda trenéři dvoudenní zátěž rozloží mezi dva gólmany a nechají třeba dnes chytat Marka Langhamera, nebo dají oba duely Karlu Vejmelkovi coby očekávané jedničce pro čtvrtfinále.

V duelu s Norskem se v českém systému objevovaly viditelné skuliny, asistent Zábranský však vysvětluje: "Jak máme načtené soupeře my, tak mají načtené oni nás. Jde o to hrát disciplinovaně, držet systém a hlavně se vyvarovat faulů. Ovšem bez chyb se hokej hrát nedá. Ale máme špičkové hráče. Každý má svou roli a musí tu roli, proč jsme si ho vybrali, plnit."

Nicméně prohra se Švédskem a dva ztracené body proti Rakousku sráží Čechy v tabulce skupiny B o skóre zatím na třetí místo a rovnalo by se zázraku, pokud by ještě unikli stěhování na čtvrtfinále do Helsinek. V Tampere totiž zůstávají Finové a k tomu nejlepší celek ze zbývajících postupujících.

A podle statistického webu sportsclubstats.com skončí Češi na 49 procent ve skupině čtvrtí a na 42 procent třetí, tudíž je vysoce pravděpodobné, že ve čtvrtečním čtvrtfinále narazí na někoho z dvojice Švýcarsko - Kanada a k zápasu se budou muset přesunout.

Jak si povedou čeští hokejisté v závěrečných zápasech v základní skupině MS?
vyhrají obě utkání
34,8 %
porazí USA a prohrají s Finskem
39,8 %
prohrají s USA a nad Finskem zvítězí
2,4 %
prohrají oba zápasy
23 %
Celkem hlasovalo 5166 čtenářů.

Reklama

Související témata: