Hlavní obsah

Cirkus! MS bez Rusů neuznávám, říká vítěz Zlaté hokejky. Vůjtek by hráče z KHL pustil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké diskuze mezi hokejovými osobnostmi na Slovensku vyvolalo rozhodnutí tamního hokejového svazu, které se v pondělí rozhodlo nenominovat na květnové MS v Rize a Tampere hráče působící v Kontinentální lize. Zatímco někteří takový verdikt kvitují, jiným v minulosti úspěšným hráčům či trenérům takový krok příliš nevoní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Český hokejový trenér Vladimír Vůjtek v dobách, kdy vedl slovenskou reprezentaci.

Článek

„Toto téma opravdu ještě někoho baví? K čemu je toto dobré? Je to cirkus a nic jiného. Neuznávám světový šampionát bez Rusů. To nejsou žádná mistrovství světa. Jsou? Nejsou!" říká v anketě slovenského deníku Pravda 62letý někdejší útočník Igor Liba, jenž s československou reprezentací získal dvě medaile na ZOH a pět na světových šampionátech.

„Teď bylo MS v krasobruslení v Japonsku, ale můžeme my vůbec mluvit o nějakém sportovním vrcholu? Pokud tam chybí nejlepší, pak asi ne. Taková je politika, politici rozhodují o všem, škoda mluvit," míní prešovský rodák a majitel Zlaté hokejky z roku 1984, který vyhrál dvakrát domácí nejvyšší soutěž s Jihlavou i s Košicemi.

Foto: TASR/Profimedia, Profimedia.cz

Igor Liba na snímku z roku 2019.

Slovenský svaz rozhodnutí nebrat na blížící se MS hráče působící v KHL (Slováků tam aktuálně působí osm - brankáři Patrik Rybár, Július Hudáček a Adam Húska, obránci Michal Čajkovský a Christián Jaroš a útočníci Michal Krištof, Tomáš Jurčo a Adam Liška), vysvětlil zájmem o zachování klidu národního týmu na přípravu na vrchol sezony.

Svým hokejistům hrajícím v KHL po napadení Ukrajiny vojsky Ruské federace už dříve vyhlásily stopku reprezentovat svazy v Česku, Švédsku, Finsku, Lotyšsku a Francii.

Kouč Vladimír Vůjtek, jenž v minulosti trénoval reprezentace Česka i Slovenska, které na MS 2012 dovedl ke stříbru, vidí současnou situaci jako politickou otázku, do které by se nerad pouštěl.

„Byl tam silný tlak politiků, jinak to asi ani nešlo. Hokej je sport, a pokud hráči na to mají výkonnost, asi by na mistrovství světa měli jít. Každý si ale myslí jiné, náš Dominik Hašek má naprosto odlišný názor," připomíná postoj gólmana olympijských šampionů z Nagana.

„Hokejový život je velmi krátký a když se hokejisté chtějí zajistit a mají tam dobré podmínky, pak je nedokážu odsoudit. Každý ví, že jsem tam odtrénoval několik sezon, dnes bych tam nešel. Je to však osobní věc každého," doplňuje Vůjtek, jenž v ruské Superlize či později v KHL stál na střídačce Jaroslavle, Kazaně a Dynama Moskva.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vladimír Vůjtek.

„Podívejte se na NHL, je tam mnoho Rusů a nikomu v Americe to nevadí. Naopak Alexandru Ovečkinovi vestoje tleskají. Přitom jsou prakticky s Ruskem ve válečném stavu. Hráče z KHL neodsuzuji," dodává 75letý Vůjtek.

Před jedenácti lety hrál pod Vůjtkem na nakonec stříbrném MS pod Slováky i obránce Dominik Graňák, jenž naopak rozhodnutí nebrat na šampionát hráče z KHL schvaluje.

„Je to nekonečné téma, ale chápu proč. Je to správné rozhodnutí, akorát odůvodnění hokejového svazu je trošku kostrbaté. Je vyústěním tlaku. Nebylo to jednoznačné stanovisko, ani jasné gesto," soudí 39letý zadák, který nastupoval i v Česku za Slavii, Hradec Králové, Karlovy Vary, Plzeň a naposledy v této sezoně za Spartu.

„Nevnímám to však černobíle. Vím, že kluci hrají v Rusku pro výrazně lepší ohodnocení, ale nemělo by se zapomínat ani na sportovní rozměr, neboť KHL je opravdu kvalitní soutěž. Jsem si jist, že žádný z nich přímo nepodporuje ruskou agresi, svou přítomností v KHL ji ale legitimizují, protože i tato soutěž je jedním z nástrojů propagandy současného režimu v Rusku," míní dvojnásobný šampion KHL s moskevským Dynamem.

Foto: HC Sparta Praha

Slovenský hokejový obránce Dominik Graňák.

„Ruský režim je zodpovědný za válku na Ukrajině a proto by nebylo správné, aby se hokejový svět k tomu postavil alibisticky – že sice vnímá válku, ale odmítá ji spojovat se sportem. Jsme země, která je součástí EU a jejíž soused byl brutálně napaden, proto nebylo jiné východisko," prohlásil Graňák.

„Znám slovenské chlapce z KHL, jejich kvalita je zřejmá a byly by přínosem. Předpokládám, že sami vnímají současnou situaci a jsou připraveni za své svobodné rozhodnutí nést odpovědnost. Zároveň ale pochybuji, zda jsou všichni jejich kritici sami tak principiální, jak to požadují od nich," dodává Graňák.

Reklama