Hlavní obsah

STUDIO MS HOKEJ: Češi jsou v semifinále. Teď mají kluci šanci porvat se o medaili, říká Gudas

Aktualizováno

Mistrovství světa dospělo do čtvrtfinálové fáze. Češi vyzvali v klíčovém zápase Spojené státy americké a po těsné výhře 1:0 postoupili do semifinále. Jediným střelcem utkání byl útočník Pavel Zacha. Dnešním hostem byl bývalý obránce Leo Gudas. Spolu s ním byl ve studiu i šéfredaktor Martin Kézr. Moderoval Honza Homolka.

Studio MS v hokeji 23. 5. 2024Video: Sport.cz

 
Článek

Národní mužstvo se ve čtvrtfinálovém duelu bude muset obejít bez nemocného člena čtvrté formace Jakuba Fleka. „Kuba prokázal na tomhle šampionátu, že má neskutečnou rychlost. Bude v sestavě chybět, ale zase na druhou stranu máme to družstvo hodně vyrovnaný,“ krčí rameny Gudas. Fleka nahradí Matěj Stránský, jenž byl v zápase s Kanadou třináctým útočníkem. „Já chci věřit, že Stránský umí dát gól a bude mu to fungovat,“ doufá Kézr.

Sestřih utkání USA - ČRVideo: Česká televize

Ztráta těsně před čtvrtfinále, Flek má horečky. K Pastrňákovi se Zachou míří Palát, prozradil český tým po rozbrusleníVideo: Sport.cz

Změny nastaly i v první lajně, s bostonskou dvojicí Pastrňák, Zacha nastoupí Ondřej Palát. Borci z NHL spolu trénovali na středečním tréninku. „Já si myslím, že to je dobré rozhodnutí. Tahle lajna může být velmi nepříjemná pro soupeře,“ říká Leo Gudas. Roman Červenka se vrátí k parťákům Sedlákovi a Kašemu. Do branky se postaví Lukáš Dostál. „Je to zkušený gólman, má toho odchytáno hodně. Oba brankáři jsou základem našeho týmu,“ glosuje Gudas.

„Mně tam trochu chybí střely od obránců a chybí mi hráči před brankou. To je stěžejní,“ myslí si Gudas. „A abychom si šli za dorážkami,“ doplňuje Kézr. „Ve hře 5 na 5 jsme moc gólů nedali, ale myslím, že máme nejsilnější mužstvo, které jsme v současné chvíli mohli postavit,“ je přesvědčen bývalý obránce. „Když se nám podaří dát první gól, tak si tu hru můžeme trochu líp dirigovat. Zatím se nám to moc nedařilo a museli jsme ty zápasy otáčet. Pro tenhle zápas bude velmi důležité dostat do vedení,“ vysvětluje Kézr.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Trénink české hokejové reprezentace, 22. května 2024

Výkony českého týmu vidí bývalý obránce optimisticky. „Pro mě je velké překvapení David Špaček. Zatím je to fakt dobrý,“ glosuje mladého hráče Gudas, který podobně jako Jaroslav Špaček má v týmu syna. „S Radkem ale moc nekomunikuju. Nechávám ho v klidu, vím, že je toho hodně během šampionátu,“ směje se devětapadesátiletý bývalý hokejista.

Americký tým ale do Prahy přivezl kvalitu, v základní fázi turnaje dali 37 gólů. „Mají skvělé hráče, skvělý tým a mohli jsme to vidět už v té základní skupině,“ říká Gudas. „Bude tam ofenzivní síla, takže si musíme dát pozor a nepouštět je do přečíslení,“ dodává šéfredaktor. Mužstvo Spojených států amerických je plné hvězd, Boldy a Tkachuk vedou produktivitu. „Mají neskutečně vyrovnané lajny,“ obdivuje bronzový medailista z olympiády z roku 1992. „Český tým ale má taky čtyři formace, které dokážou kousnout,“ upozorňuje Kézr.

Češi se s USA potkají ve čtvrtfinálové fázi světového šampionátu poosmé. Dosud národní tým vytěžil tři postupy do semifinále a zažil čtyři vyřazení. To poslední dokonce loni – na MS v Tampere svěřenci tenkrát Kariho Jalonena prohráli 0:3. Ve výběru Radima Rulíka je i devět pamětníků loňské prohry, včetně Dominika Kubalíka, Romana Červenky nebo Michala Kempného, který hlásí: „Mám chuť po odplatě.“

Pastrňák spálil velkou šanci

První třetina přinesla svižný aktivní hokej z obou stran. „Já si myslím, že jsme hráli krásných dvacet minut. Mohli jsme skórovat, ale odbránili jsme to perfektně. Zvládli jsme americké útočníky zastavit a nedostali se do ničemu,“ říká Gudas. „Dostávali jsme se do těch šancích, naopak Američané se nedostávali do těch jasných pozic. Trochu jsme jim vnutili ten náš styl hokeje,“ dodává Kézr.

Největší šance měl na hokejce David Pastrňák. Střelu přes obránce ale vychytal Lindgren. V koncovce samostatného úniku zase nedokázal amerického gólmana překonat. „Trochu jsem měl pocit, že Davidovi ten puk sjel a nezakončil tak, jak chtěl,“ vysvětluje Kézr. „Bohužel se mu tam postavil puk na hranu, jinak by to dal krásně pod víko,“ doplňuje Gudas.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

David Pastrňák obrovskou šanci za gól naproměnil

„Řekl bych, že té třetině se nedá v podstatě nic vytknout, kromě toho, že nevedeme,“ analyzuje šéfredaktor. „Ten gól chybí, takže doufám, že hráči budou v tomhle pokračovat,“ věří bývalý obránce. „Zatím si myslím, že se potvrzuje, že to nebude gólová přestřelka. A že ten první gól bude hrát strašně velkou roli,“ dodává Kézr.

První třetina probíhala ve vysokém tempu. „Musí se to vydržet celou dobu, možná dokonce stupňovat,“ tvrdí Kézr. „Nesmíme polevit a odehrát celých těch šedesát minut v tomhle stylu. A pokud to vydržíme, tak já věřím v úspěch,“ je přesvědčený devětapadesátiletý bývalý obránce.

Zacha dává první branku v národním týmu

Americkou přesilovku národní tým přečkal. Vlastní početní výhodu dokázal ale využít za 16 vteřin. Střelu Romana Červenky od modré odrazil do branky Pavel Zacha. „Proměněná přesilovka byla nádherná. Bylo vidět, jak to museli Američané trochu víc otevřít,“ říká Gudas.

„Spojené státy začaly jiskřit, být na puku, ale na druhou stranu to momentum je na české straně,“ dodává Kézr. V druhé zápase v reprezentačním dresu si tak Zacha hned připsal důležitý gól. „Červus to udělal výborně a Pavel byl přesně tam, kde měl být,“ říká Leo Gudas. „Byla to taková šmudla, ale dneska už teď hezkých gólů moc nepadá,“ dodává bývalý obránce.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Čeští hokejisté se radují z úvodní branky utkání

I ve druhé třetině se český tým dostal do přečíslení, v situaci 2 na 1 nedokázal kapitán Roman Červenka po přihrávce Kašeho propálit amerického gólmana. „Mohl to být krásný gól, tam se to někdy smekne, je to škoda,“ vzdychal Gudas.

Do několika nebezpečných situací se dostali i Američané. Všech devatenáct střel Američanů ve druhé třetině ale pokryl bezchybný Lukáš Dostál. Český tým podržel i v další početní nevýhodě. „Lukáš strašně vyzrál, je tam vidět komunikace s obránci,“ chválí Gudas. „Je přesně tam, kde má být. Puky ho trefují a zvládá to všechno chytat,“ doplňuje Kézr.

Dostálovi pomáhá i zkušená obrana. „Někteří tvrďáci si to tam čistili před brankou,“ směje se Gudas a připomíná souboje svého syna Radka s Tkachukem. „Chytil ho tam pod krkem, nenechá si nic líbit,“ říká o českém bijci. „Myslím, že je dobře v některých situacích ukázat tvrdost, je to vzkaz soupeři: hele, tohle na mě neplatí,“ míní šéfredaktor.

Národní tým je v semifinále

Češi ve třetí třetině uhájili těsný náskok a zvítězili 1:0. „Pak už se historie na nic neptá. Je to skvělý úspěch, zvlášť na domácím mistrovství a teď mají kluci šanci porvat se o medaili,“ září Gudas bezprostředně po postupu Česka do semifinále.

„Neskutečně nás podržel gólman. Předvedl vynikající výkon,“ glosuje Lukáše Dostála Kézr.„Vychytal nám to, měl tam neskutečné množství zákroků, ale kluci mu hodně pomáhali, dobře to uklízeli,“ analyzuje Gudas.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Utkání čtvrtfinále Mistrovství světa 2024 v hokeji, USA - Česká republika, hrané dne 23. května 2024 v Praze

O českém postupu rozhodl jeden z bostonských medvědů. „Pavel Zacha výborný výkon, pomáhal obráncům, skvělý,“ chválil sedmadvacetiletého útočníka Gudas. „Povedl se ten tah s přesunem Paláta k Patrňákovi se Zachou,“ přidává Kézr.

Do semifinále míří Kanada, Švýcarsko i Švédsko

V Praze se ještě před večerním duelem domácího týmu s USA odehrál odpolední atraktivní zápas mezi Kanadou a Slovenskem. Hráči javorového listu potvrdili roli favorita, zvítězili 6:3 a postoupili do semifinále. „Defenzivní hra Slováků byla chvílemi až naivní a ty první dva góly šly vyloženě za obranou,“ říká Kézr. „Je to škoda, protože těch chyb bylo opravdu hodně a Kanada to zkušeným výkonem nepustila,“ přitakává Kézr.

Ostravské publikum odpoledne vidělo čtvrtfinále mezi Švýcarskem a Německem. I tady zvítězil tým ze skupiny A, Švýcaři vyhráli 3:1. „Zasloužili si to, ten první gól byl nádherný,“ rozplývá se Gudas. „Švýcaři byli poučeni tím loňským zápasem. Obhájci stříbra jsou teď venku a obhájci bronzu nepostoupili ani do vyřazovacích bojů,“ připomíná Kézr vypadnutí Lotyšů i Němců.

Ve stejném čase jako český tým s USA se hrálo v Ostravar aréně i severské derby mezi Švédskem a Finskem. Po třech třetinách bylo skóre nerozhodné, v prodloužení rozhodli Švédové a postoupili do semifinále, kde budou soupeřem národního týmu.

Program semifinále MS:

Sobota 25.5. - Praha

14:20 Švédsko - Česko

18:20 Kanada - Švýcarsko

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.