Hlavní obsah

Favoritem MS je Finsko, nejvíc sázkařů věří Kanadě, Češi mají podle bookmakerů minimálně na semifinále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zbývají už jen hodiny, v pátek začíná ve Finsku a v Lotyšsku mistrovství světa v ledním hokeji. Český výběr se hned na úvod ve federálním derby střetne se Slovenskem. Kouč Jalonen se tentokrát bude muset obejít bez útočného esa Davida Pastrňáka, i tak ale vyhlásil útok na medaile. Největším favoritem na zlato jsou každopádně v očích bookmakerů s kurzem 3,3:1 Finové, které by měla prohánět hlavně Kanada (3,95:1) a Švédsko (5,20:1). Česko, které obhajuje bronz, je aktuálně čtvrtým největším favoritem s kurzem 6,8:1.

Kdo vyhraje MS? Kdo je černý kůň? A jak dopadnou Češi? Řešíme v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Sázkařská horečka začíná. Tipující jsou směrem k favorizovanému Finsku tradičně zdrženliví, jinak tomu není ani tentokrát. Na obhájce titulu je podáno pouze 11 % vkladů. Mnohem větší důvěře se těší Kanada (31 %) a Švédsko (29 %). Příliš nezaostává ani víra v Česko, na které připadá 26 % náběrů.

„Sice se nám na zlato dlouhodobě nedaří, ale jako fanoušci jsme věční optimisti a věříme vlastně hodně vždycky. Úspěchy jako v Naganu nebo zlatý hattrick z MS už budeme mít před očima napořád," komentuje optimismus českých hokejových fanoušků Miroslav Hora, bookmaker Tipsportu.

PŘÍKLEP EXTRA K HOKEJOVÉMU MS
Redakce Sport.cz nabídne fanouškům během hokejového mistrovství světa pravidelná studia k zápasům českého týmu. Ve studiu bude s moderátorem diskutovat o daném utkání vybraný expert z řad hokejových osobností a redaktor Sport.cz. Studio Příklep extra bude začínat vždy padesát minut před úvodním vhazováním.

„Kouč Jalonen jako maximalista vyhlíží celkové prvenství, to by se ale muselo sejít všechno včetně velké dávky štěstí. Český výběr je poskládán na základech loňského bronzového, který doplňují volní hráči ze zámoří. Hlavním motorem by měl být kanonýr Kubalík, v probíhající sezóně za Detroit nastřílel 20 branek a přidal 25 asistencí," přemítá Roman Kovařík, expert Fortuny.

Útočník Jiří Smejkal přišel na tréninku o zubyVideo: Jan Škvor/Foto: ČTK David Taneček, Sport.cz

„Tým ale disponuje i dalšími střelci, Chytil, Sedlák nebo Smejkal, což dříve nebývalo zvykem. Klíčová pozice v brankovišti je bez komplikace, všeobecně se očekává, že na loňské výkony naváže Karel Vejmelka z Arizony. Mužstvo nebude postrádat zkušenosti ani rychlost, jen škoda absence mladíků Jiříčka a Svozila. Mužstvo si během skupiny určitě bude ještě sedat, umístění do třetího místa rozhodně i při absenci superstar Pastrňáka není nereálné," dodává Kovařík.

V současném složení české reprezentace vidí bookmakeři šanci na medaili jako reálnou. Za úspěch by se podle nich dal považovat bronz.

„Z NHL příliš hráčů nedorazilo, takže mi vychází, že národní tým bude opět spoléhat na zkušenosti Romana Červenky, kterému se mimořádně vydařil předchozí šampionát. Velká očekávání budou určitě také u Filipa Chytila. Útočník Rangers prožil v NHL svou nejlepší sezonu a měl by být velkou posilou," komentuje složení národního týmu Karel Brettschneider, bookmaker Chance.

Budoucnost kouče Jalonena u národního týmu tématem v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Český tým se hned v první hrací den poměří se Slovenskem, které by nemělo představovat vážnější hrozbu. Červenka a spol. jsou favorité s kurzem 1,50:1, na remízu se sází v kursu 5,33:1 a na Slováky v kurzu 5,15:1. Vítězství Čechů je jasnu volbou i pro 93 % sázkařů, 5 % věří Slovensku, 2 % zkouší remízu.

Rozhodovat se však bude až mnohem později. „Jako největšího favorita vidím Finsko. Tým je složen převážně z hráčů, kteří mají za sebou poslední velké úspěchy finského hokeje. Největší předností by mohl být hlavně systém, kterým se Finové prezentují. Sice není příliš koukatelný, ale je maximálně efektivní. Všechny týmy budou mít problém s jejich výbornou defenzivou," avizuje Brettschneider.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ronald Knot, brankář Šimon Hrubec a Jonatan Berggren ze Švédska.

Největším outsiderem je Maďarsko v kurzu 1500:1. Kanceláře lákají tipéry na dlouhodobé sázky na celý turnaj. „Zajímavě se jeví například sázky na to, zda český tým vystřídá během turnaje brankáře v průběhu základní hrací doby. Osobně to ale neočekávám a doporučil bych kurz 1,9:1, že se tak nestane," radí Brettschneider.

Reklama