Hlavní obsah

GLOSA: Langhamerův klid je skvělá zpráva. Uvrtat nové hráče do systému ale bude pro Jalonena honička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo celkem jasné, že devět gólů jako v Ostravě národní tým domácím ve Stockholmu znovu nedá. Přesto čeští reprezentanti sehráli na úvod Švédských hokejových her další solidní partii, především v defenzivní fázi, byť neměli ani polovinu střelecké produkce domácích.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters/David W Cerny

Brankář Marek Langhamer púsobí v národním týmu klidným a jistým výkonem.

Článek

Rozdílovým faktorem však byli brankáři, jejich výkony se promítly do české výhry 2:1. Ještě dřív, než dojde o víkendu na reprezentační debut Karla Vejmelky, přišla tedy docela uklidňující zpráva z brankoviště. Jistotu a klid dokáže národnímu týmu dát i Marek Langhamer, gólman s nimimem zkušeností z reprezentace

Zatímco strážce švédské svatyně Hellberg propustil za svá záda dvě ze šestnácti střel, Langhamerova úspěšnost vyšplhala až k 97 procentům a trenér Kari Jalonen označil jeho výkon za naprosto neuvěřitelný. Sedmadvacetiletého brankáře, chytajícího teprve šestý mezistátní zápas, dělilo jen 18,2 sekundy od čistého konta.

Žlutou lavinu ale spolehlivě zastavil a spoluhráči také kvitovali, že jen díky němu měli šanci zvítězit. Gólman sice naznačil, že by bylo hezké vychytat nulu na švédském ledě, ale hlavní pro něj byla česká výhra, pod níž se hodně výrazně podepsal.

Část diskuse o Jalonenově herním stylu v pořadu Příklep.

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Kouč pak s potěšením zjistil, že nelhaly reference o tom, jak Langhamer úžasně čapal v Ilvesu a byl tam pilířem pro zisk ligového bronzu. Pochvalu si vysloužili i hráči, kteří chodili na oslabení, nedali Švédům šanci myslet na gól v početní výhodě.

Jinak ale bylo hodně znát, že se pozměnily lajny, některé věci docela drhly. Přišli tři noví obránci (Hronek, Kundrátek, D. Musil), po sedmi týdnech hrál centr Krejčí, poprvé se zapojil i další útočník Vrána. Zejména nově doplnění reprezentanti si musí zvyknout na Jalonenovo pojetí, že pět hráčů má hrát jako jeden.

Je to sice Fin, ale trénovat asi umí, říká o novém kouči české reprezentace Filip Hronek

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Ale už pro kouče nastává trochu honička s časem, aby se povedlo všechny uvrtat do systému. Navíc o víkendu se přidá zbývající trio Šimek, Hertl a Simon, kteří zápas se Švédskem sledovali ve Stockholmu z tribuny. A sobotní zápas s Finy i nedělní s jejich nečekanými přemožiteli Švýcary ukážou, jak moc úspěšný Jalonen byl.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.