Hlavní obsah

Hokej bez Ruska? Jako fotbal bez Brazílie, chyběly hvězdy, stěžuje si kouč

Hokejové mistrovství světa bez Ruska je jako fotbal bez Brazílie nebo basketbal bez amerického týmu, komentoval podle ruského webu championat.com vyloučení Rusů z letošního turnaje bývalý ruský hokejový trenér Konstantin Kurašov. Rozhodnutí vyloučit sbornou z šampionátu vyřadilo většinu hvězd NHL a na turnaji chyběly kvůli ruské neúčasti peníze i diváci, zaznělo také v ruských médiích.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rusové pykají za invazi na Ukrajinu i na sportovním poli. A hvězdy jako Alexandr Ovečkin mohly na letošní MS koukat maximálně v televizi.

Článek

Vedení Mezinárodní hokejové federace (IIHF) koncem února na mimořádném jednání pozastavilo účast reprezentačních týmů i klubů z Ruska a Běloruska na všech akcích v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu, na níž se Bělorusko podílí. Reprezentační týmy obou států nebudou hrát na turnajích IIHF ani v příští sezoně 2022/23. Na předchozím mistrovství světa (2021) sborná nesměla nastupovat pod národní vlajkou v rámci potrestání Ruska za dopingovou aféru. Přejmenovaný tým Ruského olympijského výboru obsadil pátou příčku.

"Mistrovství světa bez Ruska, to není nic, na co by se chtěli odborníci a fanoušci dívat. Velmi zvláštní situace. Nevím, jak se dá koukat na fotbal bez Brazílie nebo na basketbal bez amerického týmu," prohlásil Kurašov, otec dvaadvacetiletého rusko-švýcarského hokejisty Philippa Kurasheva, který hraje v NHL za Chicago. Doplnil, že on mistrovství světa sledoval jen proto, že hrál jeho syn.

"Škoda, že (v semifinále) z důvodů nesouvisejících se sportem nebude náš takzvaný rudý tým. Bez něho je to všechno jaksi nudné a předvídatelné," stěžoval si ještě před závěrem šampionátu na ruskou neúčast autor komentáře na ruském sportovním webu sovetov.su.

ALL STARS hokejového MS podle Sport.czVideo: Sport.cz

"Opravdové hvězdy zámořské ligy se v hlavních zahraničních týmech téměř nevyskytují... A špičkové hráče lze skoro spočítat na prstech ruky. Ve skutečnosti jsou jen dva - Švéd William Nylander a Čech David Pastrňák," pokračoval komentář.

Nedostatek hvězdných hráčů na MS ve Finsku zhoršil už znatelný problém s návštěvností, myslí si rovněž jeho autor. "Finové chodí ještě tak na svoje zápasy, ale na ostatní týmy chodí asi tolik diváků jako na čínský hokejový tým Kunlun," podotkl s přirovnáním k účastníkovi Kontinentální hokejové ligy.

Na problém s účastí fanoušků kvůli vyloučení Ruska poukázal také jiný ruský komentátor. "Tento šampionát vejde do historie jako ten bez Ruska, s hroznou návštěvností, která i v play off láme rekordy, a s neuvěřitelně vysokými cenami za ubytování, jídlo i vstupenky," napsal v článku pro server sportbox.ru, v němž předpovídal neúspěch semifinále a finále.

Češi získali bronz. Jak zápas s USA hodnotí experti v pořadu PŘÍKLEP EXTRAVideo: Sport.cz

Reklama

Související témata: