Hlavní obsah

USA - Česko 9:1Semifinálová demolice. České hokejistky si stejně jako před rokem zahrají na MS o bronz

Aktualizováno

Solidní první třetina, pak jednoznačná záležitost. České hokejistky v semifinále mistrovství světa Američankám nestačily. V kanadském Bramptonu prohrály s USA jednoznačně 1:9. O osudu utkání rozhodla nepovedená prostřední část, ale favorit dominoval i v poslední třetině a celkem využil čtyři přesilovky. Stejně jako před rokem si tak národní tým zahraje o bronz. Duel o třetí místo začne v neděli od 21:00 českého času. Češky nastoupí proti Švýcarkkám, které ve druhém semifinále podlehly Kanadě 1:5.

Hokejistky vyrůstají v klučičích týmech. Je to správně? Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Česká sestava zůstala po vítězném čtvrtfinále s Finskem beze změn. Reprezentantky vstupovaly proti favoritovi se sebevědomím a věřily, že mohou překvapit. Úvodní třetinu neodehrály vůbec špatně. V prvních deseti minutách nemusela brankářka Škodová řešit vážnější situace, český výběr se držel co do počtu střel, ale také neměl příležitosti.

Problém přišel při prvním vyloučení Mrázové. Tečovaná přihrávka Barnesové z pravého kruhu prošla na levý kruh k Amandě Kesselové a sestra hvězdy Vegas Phila Kessela otevřela skóre dělovkou do vzdálenějšího horního rohu branky.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Česká útočnice Tereza Pištěková padá na led v semifinále MS hokejistek proti USA.

Další oslabení Češky zvládly, měly poté i přesilovku, ale v ní zlepšení nepřišlo. Přesto skóre 0:1 po první třetině a poměr střel 8:10 dávaly národnímu týmu určitou naději.

Ta však zhasla brzy po přestávce. Američanky nastoupily v úplně jiném tempu, byly najednou všude dřív a vytvářely si jedno přečíslení za druhým. Kapitánka Hilary Knightová vstřelila dva góly během necelých dvou minut, nejprve z brejku, poté tečí v přesilovce, a USA směřovaly za postupem.

Další ránu navíc zasadila ve 29. minutě dorážející Murphyová a vyhnala Škodovou z branky. Premiéru na mistrovství si tak odbyla dvojka Kateřina Zechovská. Ta měla rovněž spoustu práce, ale dlouho odolávala a umožnila Češkám snížení.

Po pravé straně se protáhla 16letá útočnice Adéla Šapovalivová, z kruhu vypálila zápěstím ke vzdálenější tyčce a zapsala druhý gól na turnaji. Ve 32. minutě šlo o první českou střelu ve druhé třetině.

Z dalšího zakončení mohla přijít druhá trefa. V oslabení využila chyby soupeřek na útočné modré čáře Vendula Přibylová, ale svůj únik vstříc Frankelové zakončila jen do lapačky. A tak ve stejném oslabení přišel trest, USA proměnily třetí početní výhodu zásluhou Roqueové po povedené kombinaci. A do konce třetiny to nebylo všechno, další brejk využila Kesselová, která ze vzduchu doklepla puk do sítě – 6:1.

Problémem pro národní tým navíc bylo odstoupení důležité obránkyně první formace Dominiky Láskové, která kvůli zranění předčasně zamířila do šaten. Favorit nepolevil ani v poslední periodě a potřetí překonali Zechovskou, na brankovišti byla důrazná Janeckeová.

Prezidentské vyznamenání pro českou hokejistku? Diskuse v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Američanky už pak proměnily utkání v exhibici. Předváděly jednu krásnou kombinaci za druhou a Zechovská se nestačila otáčet. Soupeř navíc využil už čtvrtou přesilovku, ačkoliv v předchozích pěti duelech na turnaji národní tým v oslabení ani jednou neinkasoval. Znovu z dorážky skórovala Janeckeová. Zámořský celek nakonec přestřílel Češky jednoznačně 45:15 a přidal ještě jednu trefu díky Harveyové, která si najela před branku na přihrávku hvězdné Kesselové.

Cesta českých hokejistek tak připomíná loňské směřování za premiérovou medailí. Tehdy po postupu 2:1 ve čtvrtfinále přes Finsko přišel debakl 1:10 rovněž od USA. Češky budou věřit, že se bude opakovat i úspěšný souboj o bronz. Před rokem národní tým porazil Švýcarsko 4:2. Pokud nedojde ve druhém semifinále k senzaci, narazí na výběr ze země helvétského kříže i letos. Poslední utkání českého celku na turnaji startuje v neděli od 21:00.

Mistrovství světa hokejistek Brampton (Kanada)
Semifinále:
USA - Česko 9:1 (1:0, 5:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 12. Kesselová (Barnesová, Harveyová), 25. Knightová (Barnesová, Roqueová), 26. Knightová (Harveyová, Barnesová), 29. Murphyová (Harveyová, Carpenterová), 35. Roqueová (Heiseová, Winnová), 39. Kesselová (Knightová), 43. Janeckeová (Heiseová, Bilkaová), 48. Janeckeová (Heiseová, Winnová), 55. Harveyová (Kesselová) – 32. Šapovalivová (Mrázová, Čajanová). Rozhodčí: Cookeová (USA), Lieffersová (Kan.) - Hammarová (Švéd.), Saarimakiová (Fin.). Vyloučení: 3:5. Využití: 4:0. Diváci: 2663.
ČR: Škodová (od 29. Zechovská) - Lásková, Pejšová, Čajanová, Tejralová, Trnková, Jandusíková - Mlýnková, Mrázová, Šapovalivová - Vanišová, Pejzlová, Křízová - Neubauerová, Přibylová, Hymlárová - Pátková, Mills, Pištěková - Plosová. Trenérka: Carla MacLeodová.
Kanada - Švýcarsko 5:1 (0:0, 2:0, 3:1)
Branky: 32., 38. a 56. Fillierová, 44. Rattrayová, 60. Johnstonová - 58. Müllerová.

Reklama