Hlavní obsah

Hokejisté Kazachstánu mají v širším kádru na MS 14 hráčů z Barysu Astana z KHL

Širší osmadvacetičlenný kádr vzal na mistrovství světa do Rigy a Tampere trenér hokejistů Kazachstánu Galym Mambetalijev, jehož základ tvoří čtrnáct hráčů Barysu Astana, kazašského účastníka Kontinentální ligy. Nechybí mezi nimi šestatřicetiletý útočník Roman Starčenko, který se představí na osmém mistrovství světa v elitní kategorii, přičemž dalších sedm sehrál v divizi I.

Ilustrační foto

Článek

Brankář Andrej Šutov a obránce Tamirlan Gajtamirov a útočníci Michail Rachmanov, Batyrlan Muratov nastupovali vedle Barysu i v kazašské lize za Nomad Astana.

Debutovat na velké mezinárodní akci budou brankář Maxim Pavlenko s obránci Danilem Butěnkem, Madim Dichanbekem a Arťomem Koroljovem a útočníky Аbajem Mangisbajevem, Maximem Muchametovem a Alichanem Omirbekovem z Nomadu Astana.

Dále pak také beci Gajtamirov a devatenáctiletý Dmitrij Breus z ruského celku juniorské MHL Čajka Nižnij Novgorod i forvardi Dinmuchamed Kajyržan s Batyrlanem Muratovem a Ansarem Šajchmeddenovem z Barysu Astana, Maxim Musorov z Voskresensku a Andrej Bujalskij z University of Vermont z NCAA. Poprvé v elitní kategorii se představí obránce Kirill Polochov z Kokšetau, který má na kontě dva starty ve skupině A divize I.

V ruských klubech KHL působili bek Vladimir Orechov z Vladivostoku a ve Vyšší lize útočníci Jevgenij Rymarev v Tule a Maxim Musorov ve Voskresensku. Ve VHL strávil převážnou část sezony ve Zvezdě Moskva také forvard Dmitrij Grenc, jenž se na závěr se přesunul do kazašského Kokšetau.

Vedle zástupců Kazachstánu je na šampionát jediný další hráč, který působí v Rusku, jež kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině nesmí na MS startovat. Je jím slovinský útočník Jan Drozg z Chabarovsku z KHL.

Kazachstán vstoupí do šampionátu v sobotu v 15:20 SELČ proti Norsku a hned v neděli od 19:20 SELČ jej čeká Česko. V dalších duelech základní skupiny B v Rize se utká se Švýcarskem, Kanadou, Slovenskem, domácím Lotyšskem a Slovenskem.

Nominace Kazachstánu
brankáři:
Nikita Bojarkin. Andrej Šutov (oba Barys Astana/KHL), Maxim Pavlenko (Nomad Astana),
obránci:
Adil Beketajev, Samat Danijar, Tamirlan Gajtamirov (všichni Barys Astana/KHL), Danil Butěnko, Madi Dichanbek, Arťom Koroljov (všichni Nomad Astana), Kirill Polochov (Kokšetau), Vladimir Orechov (Vladivostok/KHL), Dmitrij Breus (Čejka Nižnij Novgorod/MHL)
útočníci:
Alichan Asetov, Dinmuchamed Kajyržan, Nikita Michajlis, Batyrlan Muratov, Michail Rachmanov, Kirill Savickij, Roman Starčenko, Ansar Šajchmeddenov, Arkadij Šesťakov (všichni Barys Astana/KHL), Аbaj Mangisbajev, Maxim Muchametov, Alichan Omirbekov (všichni Nomad Astana), Dmitrij Grenc (Kokšetau), Andrej Bujalskij (University of Vermont/NCAA), Maxim Musorov (Voskresensk/VHL), Jevgenij Rymarev (Tula/VHL).

Reklama