Hlavní obsah

Ikaunieks s Lotyši bydlel na intru, teď věří v jejich postup na úkor Slovenska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lotyšsko reprezentuje ve fotbale, nyní však žije také jeho hokejovým národním týmem. Aktuálně jediný Lotyš v české nejvyšší fotbalové soutěži Davis Ikaunieks hájící barvy Jablonce sleduje na dálku každý zápas lotyšských hokejistů na MS v Rize. A 39násobný reprezentant věří, že dnes si jeho rodná země zajistí na domácím šampionátu překvapivý postup do čtvrtfinále na úkor Slovenska.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Davis Ikaunieks z Jablonce bedlivě sleduje hokejové MS.

Článek

Jeho krajanům stačí k postupu mezi nejlepší osmičku bod se Švýcarskem, anebo jakákoliv ztráta slovenské reprezentace v dopoledním utkání s Norskem. „Proti Švýcarsku to budeme mít hodně těžké, ale doufám, že Norsko uhraje se Slovenskem alespoň bod, což nám stačí, a postoupíme do čtvrtfinále. Podle mě je to pravděpodobnější, než že my neprohrajeme se Švýcarskem," favorizuje ve večerním utkání Lotyš již jistého vítěze skupiny B z alpské země.

Ikaunieks hokej hrát umí, ale dostane se k němu málo. Občas alespoň navštíví v sousedním Liberci tamní extraligové Bílé Tygry, za které v této sezoně zazářil jeho krajan Balinskis. „Ale spolu jsme se po zápase viděli jen jednou," vypráví 29letý útočník Jablonce. S několika hokejisty ze současného národního týmu Lotyšska se však zná velmi dobře ze školy. Přebývali spolu na sportovním internátu ve třetím největším městě Lotyšska Liepava.

„Hokejisti a fotbalisti tam bydleli spolu. Z asi čtyřiceti lidí nás fotbal hrálo deset, zbytek hrálo hokej. A několik z nich nyní reprezentuje Lotyšsko na šampionátu," prozrazuje Ikaunieks. Ze společné ubytovny se zná třeba z Indrašisem, Keninšem nebo obráncem Mamčicsem. Ve Zlíně, kde hostoval na jaře 2020, se poznal s obráncem Freibergsem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Slovensko - LotyšskoVideo: Česká televize

Kvůli hokeji se nyní špičkuje se svými spoluhráči v Jablonci. Když Lotyši v základní skupině prohráli 1:2 se Slovenskem, jediný Slovák u Severočechů Jakub Považanec mu jako útěchu daroval čokoládu. O dva dny později si však vychutnal triumf nad českou reprezentací 4:3 v prodloužení. „To byla velká radost. Kluci v kabin to pak zlehčovali, že to nevadí, že Česko má stejně víc bodů," usmívá se Ikaunieks. Nyní sní o tom, že po konci skupiny tahle věta platit nebude. „Když vyhrajeme nad Švýcarskem a Češi s Kanadou prohrají, skončíme ve skupině třetí, což by byl výborný výsledek," přeje si Ikaunieks.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NHL

Boston - Toronto 2:1 PP

Video
Fantastický Pastrňák vystřelil v prodloužení postup! Boston přešel přes první kolo
NačítámNačíst další články