Hlavní obsah

Kazachstán - Lotyšsko 0:7SESTŘIH: Lotyšsko deklasovalo Kazachstán a je bod od čtvrtfinále

Aktualizováno

Hokejisté domácího Lotyšska v sobotu rozdrtili na mistrovství světa v Rize Kazachstán 7:0 a zvýšili svůj náskok na čtvrtém postupovém místě do čtvrtfinále před pátým Slovenskem na šest bodů. K postupu potřebují získat bod z úterního závěrečného utkání základní skupiny B se Švýcarskem, nebo jakoukoliv ztrátu Slovenska se Slovinskem či Norskem. Kazachstán přišel o naději na účast v play off a ještě nemá jistou záchranu mezi elitou, před posledními Slovinci má však náskok čtyř bodů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Lotyšsko - KazachstánVideo: Česká televize

 
Článek

Svěřenci trenéra Harijse Vitolinše vyrovnali nejvyšší výhru turnaje, kterou předvedli v jeho úvod Švýcaři shodným výsledkem 7:0 proti Slovinsku. Dvěma góly a asistencí k tomu přispěl Rodrigo Abols, gól a dvě přihrávky si připsal kapitán Kaspars Daugavinš a tři asistence zaznamenal Rudolfs Balcers.

Skóre otevřel v 16. minutě v přesilovce Rihards Bukarts a za 100 sekund zvýšil Oskars Batna tečí rány Kristapse Zileho. Po 73 sekundách druhé části Martinše Dzierkalse srazil při úniku do gólmana Andreje Šutova Danil Butěnko, od jeho brusle puk dojel do posunuté branky a sudí Hürlimann a MacFarlane po kontrole u videa gól uznali. A potvrdili ho i opakovaně po trenérské výzvě Kazachstánu.

V polovině utkání po Daugavinšově střele z dorážky zvýšil Abols. Lotyši hnaní bouřlivým publikem zaplněné Riga Areny měli řadu dalších šancí a pět sekund před druhou pauzou se dočkali pátého gólu. Přihrávku Rihardse Bukartse usměrnil za Šutova Miks Indrašis.

Do třetí třetiny nahradil Šutova Nikita Bojarkin a v 50. minutě také inkasoval po Daugavinšově střele z pravého kruhu. Za 110 sekund dovršil výsledek při trestu Dmitrije Grence po Balcersově přihrávce svým druhým gólem v utkání Abols. Šilovs udržel díky 16 úspěšným zákrokům čisté konto.

Mistrovství světa v hokeji 2023
Skupina B (Riga)
Lotyšsko - Kazachstán 7:0 (2:0, 3:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 16. Rihards Bukarts (M. Dzierkals, Jaks), 18. Batna (Zile), 22. M. Dzierkals (Batna, Roberts Bukarts), 30. Abols (Daugavinš, Balcers), 40. Indrašis (Rihards Bukarts, Freibergs), 50. Daugavinš (Balcers, Abols), 52. Abols (Balcers, Daugavinš). Rozhodčí: Hürlimann (Švýc.), MacFarlane (USA) - Hynek (ČR), Synek (SR). Vyloučení: 3:5. Využití: 2:0. Diváci: 9200.
Lotyšsko: Šilovs - Balinskis, Zile, Cibulskis, Jaks, Čukste, Freibergs, Bergmanis - Daugavinš, Abols, Balcers - M. Dzierkals, Batna, Roberts Bukarts - Krastenbergs, Smirnovs, Andersons - Indrašis, Džerinš, Rihards Bukarts - od 21. navíc Ločmelis. Trenér: Vitolinš.
Kazachstán: Šutov (41. Bojarkin) - S. Danijar, Beketajev, Polochov, Orechov, Butěnko, Dichanbek, Koroljov, Gajtamirov - Starčenko, Šestakov, Rymarev - N. Michajlis, Grenc, Savickij - Muratov, Muchametov, Omirbekov - Kajyržan, Mangisbajev, Rachmanov. Trenér: Mambetalijev.

Reklama