Hlavní obsah

Jedeš na mistrovství, slyšel Kovařčík. Přesto v něm Rulíkův verdikt vyvolal hořkosladké pocity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni ho po brněnské generálce na mistrovství světa kouč Jalonen v poslední možné chvíli z kádru vyřadil, letos závěrečný škrt trenéra Rulíka útočník Michal Kovařčík přečkal, takže dál může snít o premiérovém startu na světovém šampionátu. Navíc doma v Česku…

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Český hokejista Michal Kovařčík v dresu národního týmu.

Článek

„Bylo to hodně milé překvapení. Na druhou stranu jsem ale zažíval hořkosladké pocity, protože brácha vypadl. Bylo zvláštní oznamovat rodině, že jeden z nás jede, zatímco druhý ne,“ připomíná 27letý Michal Kovařčík, že o rok starší bratr Ondřej se po Betano Hockey Games do Rulíkova výběru pro MS nevešel.

Sám si hlavu dopředu nastavil tak, aby v případě vyřazení z kádru nebyl smutný. „Říkal jsem si, že ať to dopadne jakkoli, sám se sebou můžu být spokojený, protože celý měsíc přípravy jsem jel na maximum. I kdyby to nedopadlo, byl bych na sebe pyšný, co jsem celou sezonu odváděl. Je příjemný bonus si prodloužit sezonu na mistrovství, dodá mi to sebevědomí,“ míní rodák z Nového Jičína.

Náš nejslabší výkon na turnaji, hodnotí utkání se Švýcarskem Radim Rulík. Čekání na nominaci na MS stráví hráči s pizzou Video: Sport.cz

Dobře si ale uvědomuje, že nominace ještě automaticky neznamená zapsání na soupisku pro turnaj. Na úterním úvodním tréninku v pražské O2 areně se proháněl v centru třetí formace se Stránským a Voženílkem na křídlech. Čtvrteční připojení se Davida Kämpfa z Toronta jej ale klidně může alespoň pro začátek turnaje poslat mimo sestavu.

„Nelámu si nad tím hlavu. Jsem rád, že můžu být v týmu. Trénuju, jako kdybych měl jít do zápasu. Bylo by hezké si zahrát, ale užívám si každou minutu tady. Udělal jsem pro to maximum,“ přesvědčuje mladší z bratří Kovařčíkových.

Atmosféra pražského šampionátu na něj ještě nedolehla. „Jak se bude blížit páteční první zápas s Finy a uvidím fanoušky, asi to začnu vnímat víc,“ uvažuje útočník, který po dvou sezonách změní ve Finsku adresu, když z Jukuritu míří do Oulu.

„Věděl jsem, že v Jukuritu pokračovat nebudu. Měl jsem i dost štěstí, protože Kärpät zrovna potřeboval prvního centra a řekli mi, že mě chtějí. Předložili mi nabídku a dali čas na rozmyšlenou. Ještě jsem řešil jiné nabídky, ale nakonec jsem si vybral Kärpät,“ řekl Kovařčík.

Vůbec poprvé v kariéře se rozejdou jeho cesty s bratrem, který se z Jukuritu vrací do Česka, do Českých Budějovic. „Počítali jsme s tím, že to jednou přijde, a ta chvíle právě nastala. Sám jsem zvědavý, jak to bude bez bráchy vypadat,“ usměje se.

I on by za rok po vypršení smlouvy s Oulu rád z Finska odešel. „Chtěl bych se posunout dál a vybojovat si Švédsko, popřípadě Švýcarsko. Jsou tam kvalitnější hráči než ve Finsku,“ překvapí možná někoho Kovařčík.

  10 : 1 USA - Kazachstán 10 : 1 dohráno
20240519T16 : 20:00+0200
USA vs. Kazachstán
USA vs. Kazachstán
USA
Kazachstán
  1 : 4 Norsko - Rakousko 1 : 4 dohráno
20240519T16 : 20:00+0200
Norsko vs. Rakousko
Norsko vs. Rakousko
Norsko
Rakousko
  Slovensko - Lotyšsko dnes 20 : 20
20240519T20 : 20:00+0200
Slovensko vs. Lotyšsko
Slovensko vs. Lotyšsko
Slovensko
Lotyšsko
  Švýcarsko - Kanada dnes 20 : 20
20240519T20 : 20:00+0200
Švýcarsko vs. Kanada
Švýcarsko vs. Kanada
Švýcarsko
Kanada
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.