Hlavní obsah

Každá česká vlajka má slovenský klín... Mistrovství otevře okořeněný zápas se Slováky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už v tom není taková rivalita jako na konci 90. let, koneckonců dvě třetiny hráčů z kádru se narodily po rozpadu federace a nějaké bratrské pouto jim připomíná spíše jazyková podoba. I tak kapitán hokejové reprezentace Roman Červenka před pátečním střetem se Slovenskem říká: „Trochu prestižní a okořeněný zápas to pořád je. Spoustu těch kluků na druhé straně člověk zná nebo hrají v české lize." Právě duel Česko – Slovensko (15:20) odstartuje v lotyšské Rize zdejší skupinu B mistrovství světa, tu druhou pak stejně jako loni pořádá finské Tampere.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniel Voženílek, Ondřej Beránek, Jiří Černoch a Jan Košťálek během utkání se Švédskem v Brně.

Článek

Obě města jsou náhradními hostiteli, protože původně mělo turnaj uspořádat Rusko. To má už ale víc než rok v hokejovém světě uzavřené dveře.

Rusko za svou agresi na Ukrajině pyká právem, ovšem nemá cenu si nalhávat, že by bez sborné kvalita šampionátu neutrpěla a že počet aspirantů na titul zůstal stejný. A tak podle sázkových kanceláří jsou Češi po Finsku, Kanadě a Švédsku čtvrtým nejsilnějším týmem na turnaji.

„Mužstvo nebude postrádat zkušenosti ani rychlost, jen škoda absence mladého Jiříčka a Svozila. Tým si během skupiny určitě bude ještě sedat, umístění do třetího místa rozhodně i při absenci superstar Pastrňáka není nereálné," míní Roman Kovařík, expert Fortuny.

V kádru je deset „pamětníků" loňského bronzu, což kapitán Červenka považuje za skvělý hnací motor. „Bylo to něco, na co budou do konce života vzpomínat. Bylo to hrozně fajn, takže nějakých 17 dní práce stojí za to, aby se povedlo něco podobného."

Právě první lajna, které je společně s Chytilem a Kubalíkem, dvěma posilami z NHL, členem, má být tou nejsilnější českou zbraní. „Nepasoval bych nás do nějaké výjimečné řady. Máme čtyři poměrně vyrovnané lajny, byť má každá jinou úlohu. Ale rozhodnout zápas může kterákoliv lajna, což může být v turnaji naše plus. Věřím, že další silnou stránkou bude soudržnost, že budeme hrát jeden pro druhého, obětavě a že budeme chtít vyhrát víc než soupeř. Když tady není žádná velká hvězda typu Pasty (Pastrňáka), tak jestli chceme být úspěšní, nezbývá nám nic jiného než hrát takto," vypočítává Červenka, pro něhož je Riga desátým mistrovstvím světa.

Foto: Jan Beneš

Čeští reprezentanti v dějišti hokejového šampionátu.

A i šéf svazu Alois Hadamczik, který ještě coby trenér získal v Lotyšsku na šampionátu stříbro (2006), míní: „Tým je dle možností velmi dobře sestavený. Věřím, že bude úspěšně reprezentovat."

Na soupisce jsou momentálně zapsáni tři brankáři, osm obránců a 12 útočníků, jen forvardi Kaut a Voženílek zatím zůstávají mimo sestavu.

Výhodou pro mužstvo může být, že síla soků graduje. Ti největší konkurenti v podobě Švýcarska a Kanady přijdou na řadu až na konci skupiny, kdyby tým měl mít jasnou tvář i brankářskou jedničku.

Zkrátka další hokejová pouť v pátek začíná. Co bude na jejím konci?

Reklama

Související témata: