Hlavní obsah

Legenda Nedomanský: Rusové mi nechybí, i v NHL je měli suspendovat

Před dvěma měsíci oslavil osmdesátku. Na mistrovství světa v Praze dorazil Václav Nedomanský jako čestný host a už se byl podívat i v Síni slávy českého hokeje, kde je část expozice věnovaná také jeho nepřehlédnutelným úspěchům.

Rozhovor s Václavem NedomanskýmVideo: Sport.cz

 
Článek

Mistr světa z roku 1972, stříbrný a bronzový medailista z dalších šampionátů a olympiád, střelec prvního českého hattricku v NHL. Ale také člen Hokejové síně slávy v Torontu, kam byl uveden v roce 2019, se na pražské Nekázance objevil mezi běžnými návštěvníky, z nichž někteří neměli tušení, kdo ten vytáhlý chlapík je. Před padesáti lety měl přitom podobný status jako David Pastrňák. Hvězda, co střílí kupu gólů. Za reprezentaci jich Nedomanský nasázel 163!

„Naše sláva už je dneska polní tráva. Nedá se to srovnávat. Současná mediální síla je ohromná,“ vyprávěl někdejší excelentní útočník.

Před časem byl Nedomanský hodně rozčarovaný, jak se zacházelo s artefakty, které zapůjčil do své bývalé vlasti. Na Slovensku se některé ztratily a posléze byly nabízeny v aukcích na internetu. „Lidé, co se o to měli starat, pochybili a ty věci prostě nejsou.“

S novou síní slávy nechtěl mít původně nic společného, ale oslovilo ho, když šéf svazu Alois Hadamczik mluvil o potřebě vzorů pro mladší generaci. „To je velmi důležité, já měl taky vzory, které jsem chtěl dohnat a napodobit. Mám připravených několik věcí, které bych rád síni slávy odevzdal. To nedorozumění už je pryč,“ řekl účastník devíti mistrovství světa, který je nadšený, jaká atmosféra v Česku na hokeji panuje. „Lepší než na play off NHL. V aréně je spousta mladých lidí, dětí. Skvělé. Český národ je v tomhle neuvěřitelný,“ pochvaloval si.

Absence Rusů na šampionátu mu však každopádně vrásky nedělá. „Nechybí mi, podle mě byla chyba NHL, že ruské hráče (po napadení Ukrajiny) nesuspendovali. Měli jim sebrat víza a pracovní povolení. Ale problémem je, že majitelé klubů platí velké peníze a chtějí, aby hráli,“ tvrdí Nedomanský.

Ještě před sedmi lety pracoval pro Vegas Golden Knights, kterým pomáhal před rozšiřovacím draftem vybírat hráče. A nováčkové NHL to hned v první sezoně dotáhli až do finále.

„Pořád mám o hokej zájem, sleduji vynikající zápasy v letošním play off. Jenže jsem taky ve věku, kdy se může stát cokoli. Teď jsem ale rád, jak jsem na tom zdravotně,“ řekl Nedomanský, který o svém životě sepsal s novinářem Karlem Knapem výbornou knížku, v režii Roberta Záruby pak vznikl i televizní dokument Návrat ztraceného střelce.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.