Hlavní obsah

Do nové Síně slávy už nic nevěnuji, zuří hokejová legenda. Nedorozumění, brání se svaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpochyby patří k nejvýraznějším hráčům československé hokejové historie. S chystanou Síní slávy v Praze na Nekázance už ale nechce mít nic společného. Václav Nedomanský (79) totiž není spokojen s tím, jak s jeho artefakty Český hokej zachází. Svaz se ale brání, protože od samotného hokejisty prý neměl nic vypůjčeného.

Foto: Profimedia.cz

Václav Nedomanský (vlevo) po boku Lannyho McDonalda při uvedení do hokejové síně slávy v roce 2019

Článek

Ve svém článku na iDnes.cz se Nedomanský opřel do hokejového svazu v čele s prezidentem Aloisem Hadamczikem. „Tvrdil, jak je důležité oslavovat legendy. Což o to, řeči zněly pěkně, fakta jsou bohužel jiná,“ napsal držitel osmi medailí z mistrovství světa a dvou z olympijských her.

„V Česku i na Slovensku jsem na výstavy věnoval suvenýry zdarma a dobrovolně. Po nějaké době zmizely a posléze byly nabízeny k prodeji na internetu,“ pokračoval Nedomanský s tím, že především slovenskému svazu do jeho síně slávy daroval své nejcennější artefakty. Například pohár z Grenoblu či rukavice. „Při stěhování se moje věci ztratily. Svaz mě informoval, že je někdo ukradl,“ dodal.

Podobného zacházení s jeho cennostmi se prý dopustil také český hokejový svaz. Před přemístěním na Nekázanku totiž Český hokej komunikoval se všemi lidmi, kteří artefakty do Síně slávy zapůjčili, aby se s nimi dohodl, co bude s cennostmi dál. Nedomanský tvrdí, že ho nikdo nekontaktoval.

Svaz: Nic nám nepůjčil

„Organizátoři věci zřejmě opomněli řádně evidovat a vinu za současný nepořádný stav přehazují na mě. Mrzí mě to. Za těchto okolností už ale nemám zájem něco ze svých památečních předmětů v Praze ani Bratislavě vystavovat,“ dodal Nedomanský.

Podle Českého hokeje se ale jedná o nedorozumění. Sám Nedomanský totiž minimálně do české Síně slávy svůj předmět nezapůjčil. „Měli jsme vystavenou repliku jeho dresu. Tu jsme měli půjčenou od jedné sběratelky z Hodonína a jí jsme ji vrátili. Neměli jsme věci přímo od pana Nedomanského,“ uvedl za svaz bývalý manažer Síně slávy Otakar Černý, který byl s Nedomanským v komunikaci.

Informace, které prozradil Sportu.cz, prý osobně napsal také legendárnímu československému útočníkovi. „Sdělil jsem mu, že jestli má pocit, že jsme nějaké jeho věci ztratili, ať mi napíše jaké. Uvádí, že viděl pár věcí a dres, ale tyto cennosti jsme neměli půjčené od něj. Tím to nedorozumění asi vzniklo,“ dodal Černý.

Podle něj není neobvyklé, že svaz se na propůjčení artefaktu domlouvá se sběrateli. Mnoho hráčů totiž své cennosti buď prodá, nebo je věnuje a Český hokej se na jejich zápůjčce domluví až s novými majiteli. „Na všechno máme smlouvy nebo předávací protokoly. Evidovali jsme to. Přímo od pana Nedomanského jsme nic neměli,“ vysvětlil Černý.

Nedomanského artefakty jsou vystaveny také v hokejové síni slávy v Torontu. Do té byl někdejší československý reprezentant uveden v roce 2019. Za československou reprezentaci sbíral úspěchy v 60. a 70. letech. Má stříbro a bronz z olympijských her v Grenoblu (1968) a Sapporu (1972), z mistrovství světa pak jedno zlato (1972), čtyři stříbra a tři bronzy.

Reklama

Související témata:
  Česko - Švýcarsko dnes 16 : 00
20240505T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NHL

Boston - Toronto 2:1 PP

Video
Fantastický Pastrňák vystřelil v prodloužení postup! Boston přešel přes první kolo
NačítámNačíst další články