Hlavní obsah

Mají za sebou debut v NHL, teď Jiříček a Svozil bojují o MS. A k zimnímu stříbru touží přidat zlato

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mají podobné hokejové příběhy a aktuálně i skoro totožný hokejový životopis. Oba jsou beci, oba byli na přelomu roku výraznými personami v týmu stříbrných juniorů a oba v sezoně okusili v dresu Columbusu také hvězdnou NHL. A teď jsou oba v Brně a prahnou v následujících dvou týdnech přesvědčit trenéry reprezentace, že si zaslouží být nominovaní na mistrovství světa. „Budu se snažit nechat na ledě úplně všechno," slibuje Stanislav Svozil. A David Jiříček souhlasně přikyvuje. „Konkurence je silná, ale odmakám každé střídání."

Foto: Václav Šálek, ČTK

Stanislav Svozil (zcela vlevo) na tréninku hokejové reprezentace v Brně.

Článek

Oba jsou ročníky narození 2003, benjamínky v současném Jalonenově výběru, kteří nemají před blížícím se světovým šampionátem nic jistého. Jenže zároveň s ohledem na skutečnost, že v defenzívě už trenéři velké množství jiných adeptů nenajdou, není jejich snění nikterak bláhové. „Musí mi hlavně vyjít ty dva nejbližší zápasy proti Rakousku (ve čtvrtek ve Vídni a sobotu v Brně)," říká Jiříček.

Mluví o nominaci s pokorou navzdory tomu, že loni byl součástí bronzového tažení reprezentace v Tampere. „Mám ještě větší chuť než loni. To z toho byl bronz, v zimě jsme vybojovali s dvacítkami stříbro, takže doufám, že to teď ještě povýšíme. I když toho hokeje bylo v sezoně už dost, tak pozvánka do národního týmu se neodmítá. Furt jsem mladý kluk a zasloužené volno si dám později."

Foto: Jan Beneš/Český hokej

S reprezentační hokejovou dvacítkou už na brněnském ledě trénoval i obránce David Jiříček.

Na začátku a na konci sezony odehrál shodně dva zápasy v NHL, jinak ročník strávil na farmě v Clevelandu. To parťák Svozil, paradoxně o pár měsíců starší, hrál v silné kanadské juniorce. Zprvu byl zklamaný, že cesta jejich týmu vyřazovacími boji skončila až příliš předčasně, aby pak hořkost vystřídalo nadšení, když se dozvěděl o „povoláváku" do NHL. Blue Jackets byli mimo Stanley Cup, a tak si v závěru sezony mohli dovolit bezbolestně nasazovat mladíky včetně Jiříčka se Svozilem. „Zahrát si NHL byl splněný sen," vypravuje Svozil.

O premiéře se dozvěděl čtyři dny předem, proto společně s agentem zvládli jeho rodičům zorganizovat cestu do zámoří, aby při velkém synově debutu seděli v hledišti. On navíc naskočil proti Pittsburghu, kde na ledě střežil i své velké klukovské vzory Crosbyho, Malkina a Letanga.

Foto: Jay LaPrete, ČTK/AP

Stanislav Svozil (č. 81) zažil debut v NHL proti Pittsburghu a na ledě se potkal i se Sidney Crosbym.

„Byla to paráda, i když bylo strašně těžké se přizpůsobit tempu z juniorské ligy. První dvě střídání jsem byl překvapený, jakou má NHL rychlost. Pak jsem si zvykl. Ve druhé a třetí třetině už tam sebevědomí bylo, ta první byla na rozkoukání."

Dokonce si připsal asistenci a Connor Bedard, hvězdný spoluhráč z juniorky a očekávaná jednička letošního draftu, mu s vtipem napsal, aby s takovou bilancí okamžitě končil kariéru. Ne, Svozil si střihl ještě zápas proti Buffalu, pak další v AHL na farmě, kde se potkal i s Jiříčkem, a následně pospíchali do Brna, aby tu v zápasech proti Rakousku a nejspíš i při následném turnaji EHT bojovali o starty na mistrovství světa.

„Každý bude chtít odevzdat maximum. Já jsem se za poslední rok posunul herně úplně ve všem, v útočení i bránění. Měl jsem vynikající spoluhráče, trenéry, což do sebe všechno zapadlo a pomohlo mi," říká Svozil, jenž coby bek posbíral v sezoně 78(!) bodů (11+67).

Také Jiříček mluví o své velké hokejové proměně, však i generální manažer reprezentace Martin Havlát, který ho viděl hrát v NHL na začátku a na konci sezony, říkal: „Na konci to byl jiný David." Pokud se Jiříček skutečně probije na mistrovství, bude muset odložit jednu důležitou věc – maturitu. Místo květnového termínu půjde v září, aby se pak do zámoří vrátil už coby vystudovaný středoškolák.

Reklama

Související témata:
  0 : 0 Slovensko - Německo 0 : 0 29. min Živě
20240510T16 : 20:00+0200
Slovensko vs. Německo
Slovensko vs. Německo
Slovensko
Německo
  3 : 1 Švýcarsko - Norsko 3 : 1 29. min Živě
20240510T16 : 20:00+0200
Švýcarsko vs. Norsko
Švýcarsko vs. Norsko
Švýcarsko
Norsko
  Švédsko - USA dnes 20 : 20
20240510T20 : 20:00+0200
Švédsko vs. USA
Švédsko vs. USA
Švédsko
USA
  Česko - Finsko dnes 20 : 20
20240510T20 : 20:00+0200
Česko vs. Finsko
Česko vs. Finsko
Česko
Finsko
  Francie - Kazachstán zítra 12 : 20
20240511T12 : 20:00+0200
Francie vs. Kazachstán
Francie vs. Kazachstán
Francie
Kazachstán
  Velká Británie - Kanada zítra 12 : 20
20240511T12 : 20:00+0200
Velká Británie vs. Kanada
Velká Británie vs. Kanada
Velká Británie
Kanada
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.