Hlavní obsah

Moc fajne! Čtyři ze čtyř, kazachstánské nájezdy šokovaly Slováky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samostatným nájezdům v hokeji se někdy po právu říká loterie. Neplatí to však v případě Kazachstánců, kteří na mistrovství světa dokázali v dovednostní soutěži porazit po Norsku i Slováky. A naprosto suverénním způsobem. Na světovém šampionátu vyhráli v nájezdech už pětkrát v řadě! „Moc fajne!“ zhodnotil by představení anglický herec Sacha Baron Cohen v roli Borata.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Kazachstán - SlovenskoVideo: Česká televize

 
Článek

Kazachstán sice dlouhodobě pendluje mezi elitní a nižší divizí mistrovství, nájezdy však umí. Hokejisté ze Střední Asie udivili skalpem Finska a Lotyšska na vrcholném turnaji už před dvěma roky, teď znovu v Rize stejným způsobem zdolali Slovensko (4:3 náj.), které porazili poprvé v historii a výrazně se přiblížili k záchraně.

A s jakou lehkostí se prezentovali v rozhodujících momentech... Na Samuela Hlavaje, slovenský objev mistrovství, který od příští sezony bude chytat v Plzni, vyzráli všichni čtyři střelci.

Savickij nechal odjet 21letého gólmana a uspěl střelou do protipohybu. Rymarev zamířil zápěstím nádherně do pravého horního rohu. Muratov naznačením bekhendového blafáku a následným stažením puku do forhendu naprosto vykoupal Hlavaje. A na závěr Michajlis hravě zamíchal čepelí kolem kotouče a zavěsil pod horní tyč. Outsider přitom ani nepotřeboval 37letého nájezdového mága Romana Starčenka, který rozhodl na úvod proti Norsku, a pravděpodobně by jel jako poslední.

Foto: Roman Koksarov, ČTK/AP

Gólman Samuel Hlavaj ze Slovenska zasahuje v duelu s Kazachstánem

Slováci jen koukali, jak za Hlavajem končí jeden puk za druhým. Z jejich trojice uspěl jen Hudáček. „Chtěl jsem víc než bod, ale Kazaši byli v nájezdech neskuteční. Jsem rád, že jsme aspoň vyrovnali," hodnotil pro svazový web Hockey Slovakia Pavol Regenda.

Útočník Anaheimu zajistil našim východním sousedům alespoň bod. Slovensko totiž prožilo hrozivou druhou třetinu, po níž prohrávalo 1:3. A dlouho dobývalo soupeřovu branku, na kterou vyslalo celkem 51 střel. Křeč favorita demonstrovalo až tragikomické zakončení hradeckého útočníka Olivera Okuliara, který při střele do odkryté branky upadl a trefil jen položený beton dezorientovaného Šutova.

PŘÍKLEP EXTRA K HOKEJOVÉMU MS
Redakce Sport.cz nabídne fanouškům během hokejového mistrovství světa pravidelná studia před zápasy českého týmu. Ve studiu bude s moderátorem diskutovat o daném utkání vybraný expert z řad hokejových osobností a redaktor Sport.cz. Studio Příklep extra bude začínat vždy padesát minut před úvodním vhazováním, debatovat se bude o přestávkách i po skončení utkání.

„Nerozumím, jak jsme mohli tenhle zápas pokazit. Věděli jsme, že to bude náročné, ale nečekali jsme, že se položíme ve druhé části sami," lamentoval kapitán Marek Hrivik. Díky Pánikovi a Regendovi však slovenští hokejisté vstali z mrtvých a bod pro ně může mít cenu zlata.

Nemají sice postup do čtvrtfinále ve vlastních rukách, ale pokud už proti Slovinsku a Norsku neztratí, potřebují jen doufat ve švýcarskou pomoc s domácím Lotyšskem. „Ukázalo se, že nemůžeme nikoho podcenit. Hráči Kazachstánu ukázali, že jsou šikovní, a to zejména v nájezdech. Budeme bojovat o postup, ačkoliv to bude o chlup, když ho nemáme ve vlastních rukách," uvědomoval si asistent trenéra Ján Pardavý.

Reklama