Hlavní obsah

MS V HOKEJI: Slováci jásají! Švýcaři zničili Slovinsko, mistři světa se trápili

Aktualizováno

Slovenští fanoušci mají důvod k radosti! Hokejoví reprezentanti na mistrovství světa v Rize udolali domácí celek Lotyšska 2:1 a připsali si první body a výhru na šampionátu. Také finští obhájci titulu museli o premiérové vítězství na turnaji bojovat do posledních sekund, v Tampere ale nakonec přestříleli Německo 4:3. V dalších sobotních zápasech deklasovali Švýcaři Slovinsko 7:0, Francie udolala Rakousko 2:1 v prodloužení, Dánsko zdolalo outsidera z Maďarska 3:1 a Kazachstán, nedělní soupeř české reprezentace (od 19:20 SELČ) po obratu zvítězil nad Norskem 4:3 po samostatných nájezdech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Slovensko - LotyšskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Švýcarsko ve svém úvodním zápase na tomto mistrovství deklasovalo Slovinsko 7:0 a dokráčelo si pro první tři body do tabulky skupiny B. Dva góly a jednu asistenci si připsal útočník Colorada Avalanche Denis Malgin. Švýcaři dominovali převážně z přesilových her, ze kterých nastříleli hned 4 branky.

Druhé dopolední utkání mezi Francií a Rakouskem rozehráli lépe Francouzi a šli do vedení. Rakušanům se povedlo v 50. minutě srovnat a vítěze tento mač po 60 minutách nenalezl. Hned v první minutě prodloužení se však dokázal prosadit bývalý hokejista Sparty či Pardubic Sacha Treille a pojistil Francii druhý bod do průběžné tabulky skupiny A.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Švýcarsko - SlovinskoVideo: Česká televize

Dánové splnili roli favorita a na úvod MS porazili nováčka elitní skupiny Maďarsko 3:1. Dvěma góly v přesilových hrách se na tom podílel útočník z NHL Nikolaj Ehlers. Poraženému týmu k úspěchu nepomohl ani velmi dobrý výkon brankáře Bence Bálizse, který si připsal 41 zákroků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Francie - RakouskoVideo: Česká televize

V dalším odpoledním utkání promarnili Norové proti Kazachstánu dvoubrankové vedení a nakonec berou jen bod. Nedělní soupeř české reprezentace (od 19:20 SELČ) si po trefách Orechova a Michajlise za stavu 3:3 vynutil prodloužení a poté i samostatné nájezdy, které rozhodl kapitán mužstva Roman Starčenko. Čtyři ze šesti branek v základní hrací době padly v přesilových hrách.

Ve večerních zápasech se obě reprezentace pořadatelských zemí pokoušely o reparát po pátečních prohrách. Podařil se ale jen Finům, kteří udolali německý tým 4:3. Utkání skupiny A v Tampere rozhodl v 54. minutě obránce Mikko Lehtonen, dva góly úřadujících šampionů vstřelil Sakari Manninen. Německu k první výhře na turnaji nepomohl ani gól a asistence Marcela Noebelse.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Maďarsko - DánskoVideo: Česká televize

Lotyšsko se po šestigólovém výprasku od Kanady nedočkalo úspěchu ani na druhý pokus. Slováci se ujali vedení hned ve 44. sekundě utkání, kdy se trefil Matúš Sukeľ. Ve druhé třetině se po úniku prosadil Rodrigo Abols, ale vítězství na slovenskou stranu nakonec strhl v závěrečném dějství kapitán týmu Marek Hrivík.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Norsko - KazachstánVideo: Česká televize

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Německo - FinskoVideo: Česká televize

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Tampere):
Francie - Rakousko 2:1 v prodl.
Branky: 20. Bozon, 61. S.Treille - 50. Raffl
Maďarsko - Dánsko 1:3
Branky: 47. Sofron - 16. a 30. N. Ehlers, 52. Poulsen
Německo - Finsko 3:4
Branky: 18. Noebels, 33. Wissmann, 40. Peterka - 35. a 36. Manninen, 10. Armia, 53. Lehtonen
Skupina B (Riga):
Švýcarsko - Slovinsko 7:0
Branky: 13. a 42. Malgin, 14. Moser, 33. Niederreiter, 44. Thurkauf, 51. Miranda, 58. Bertschy
Norsko - Kazachstán 3:4 po samostatných nájezdech
Branky: 8. a 22. Haga, 10. Björgvik Holm - 16. Muchametov, 36. Orechov, 52. Michajlis, rozhodující sam. nájezd Starčenko
Slovensko - Lotyšsko 2:1
Branky: 1. M. Sukeľ, 51. Hrivik - 37. Abols

Reklama