Hlavní obsah

MS V HOKEJI: Švýcarský stroj nezastavili ani Češi. Američané deklasovali Francii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hokejový světový šampionát měl v neděli na programu desátý hrací den. A v Rize byl opět v akci i český výběr, který však v souboji o první příčku ve skupině B podlehl lídrovi tabulky ze Švýcarska 2:4. Stejně jako Švýcaři udrželi turnajovou neporazitelnost i Američané, kteří v Tampere deklasovali Francii 9:0. V tradičním odpoledním čase vydřeli hokejisté Slovenska hubenou výhru 1:0 nad Slovinskem a uchovali si tak ve skupině B naději na postup do čtvrtfinále. Na postupovou příčku ve skupině B proklouzlo po vysoké výhře 7:2 nad Maďarskem Německo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Česko - ŠvýcarskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Česká reprezentace si sobotní výhrou nad Norskem zajistila postup do čtvrtfinále a v neděli měla šanci probojovat se do čela tabulky. Jenže švýcarský výběr ukázal, že pět výher v předchozích pěti utkáních včetně skalpu Kanady nezískal náhodou. Češi šli sice rychle do vedení zásluhou Červenky, pak ale dvakrát inkasovali v oslabení a museli dotahovat.

Ještě před polovinou utkání šli ale Švýcaři do dvoubrankového náskoku. Během třetí třetiny sice vykřesal naději přesnou ranou v přesilovce Kubalík, soupeř ale dokázal znovu kontrovat. Na výsledném skóre pak už nic nezměnila ani dlouhá hra českého týmu bez brankáře.

O čtyři hodiny dřív (15:20) rozehrálo svůj předposlední souboj ve skupině B Slovensko. Výběr kouče Ramsayho musel myslet jen na výhru, pouze plný bodový zisk jej totiž mohl udržet ve hře postup do čtvrtfinále. Úkol slovenský tým zvládl, na hubené vítězství 1:0 se ale pořádně nadřel. Existenčně důležité tři body zajistila 15 sekund po začátku druhé třetiny trefa Richarda Pánika. Slovinci mají po prohře jistotu sestupu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Slovinsko - SlovenskoVideo: Česká televize

V tabulce skupiny B nyní Slováci z páté příčky ztrácejí tři body na čtvrté Lotyšsko a o posledním postupujícícm se tak definitivně rozhodne v úterý, kdy oba týmy čekají závěrečné duely: Slovensko čeká Kazachstán a Lotyši se střetnou se Švýcarskem. V případě rovnosti by pak postupoval slovenský celek, protože má s Lotyšskem lepší vzájemný zápas.

Důležitý krok k postupu do čtvrtfinále udělali hokejisté Německa. Po vysoké výhře 7:2 nad Maďarskem se v tabulce skupiny A posunuli na čtvrtou příčku s jednobodovým náskokem na Dánsko. V posledním utkání v základní skupině je pak čeká souboj s Francií, zatímco Dánsko má před sebou skandinávský dvojboj: v pondělí střet se Švédskem a v úterý souboj s Finskem. Maďaři jsou se dvěma body předposlední o bod před Rakouskem, s kterým budou v závěrečném duelu v pondělí bojovat o udržení mezi elitou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Německo - MaďarskoVideo: Česká televize

Američané v druhém večerním duelu jednoznačně splnili roli favorita a outsidera z Francie v Tampere rozstříleli 9:0. Stejně jako Švýcaři tak na turnaji ještě neztratili ani bod.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS USA - FrancieVideo: Česká televize

PŘÍKLEP EXTRA K HOKEJOVÉMU MS
Redakce Sport.cz nabídne fanouškům během hokejového mistrovství světa pravidelná studia před zápasy českého týmu. Ve studiu bude s moderátorem diskutovat o daném utkání vybraný expert z řad hokejových osobností a redaktor Sport.cz. Studio Příklep extra bude začínat vždy padesát minut před úvodním vhazováním, debatovat se bude o přestávkách i po skončení utkání.
Mistrovství světa v hokeji 2023
Skupina A (Tampere)
Německo - Maďarsko 7:2
Branky: 8. Stachowiak, 36. Seider, 36. a 38. Sturm, 43. Peterka, 50. Kahun, 59. Müller - 47. Terbocs, 49. Fejes.
USA - Francie 9:0
Branky: 7. a 43. O'Connor, 12., 22. a 44. Gauthier, 14. Tynan, 46. Perunovich, 48. Grimaldi, 49. Garland.
Skupina B (Riga)
Slovinsko - Slovensko 0:1
Branka: 21. Pánik.
Česko - Švýcarsko 2:4
Branky: 7. Červenka, 43. Kubalík -13. Loeffel, 24. a 29. Ambühl, 46. Richard.

Reklama