Hlavní obsah

Slovinsko - Slovensko 0:1SESTŘIH: Slováci vydřeli výhru nad Slovinskem, naděje na čtvrtfinále stále žije

Aktualizováno

Naděje slovenských hokejistů na postup do čtvrtfinále letošního mistrovství světa stále žije. Tým zpod Tater v neděli v Rize vybojoval těsnou výhru 1:0 nad Slovinskem a od postupové čtvrté příčky ve skupině B, na níž se vyhřívá Lotyšsko, jej dělí tři body. Definitivně se tak rozhodne v úterý, kdy oba týmy čekají závěrečné duely: Slováci se utkají s Kazachstánem a Lotyši se Švýcarskem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Slovinsko - SlovenskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Pokud by domácí výběr i Slovensko měly na konci skupiny shodně bodů, dál by šlo Slovensko. Pro Slovinsko porážka znamená po roce další loučení s elitou. Svěřenci kouče Matjaže Kopitara ani v jednom ze šesti odehraných utkání na turnaji nebodovali a bez ohledu na výsledek posledního zápasu proti Kazachstánu se už nemohou na žádného ze soupeřů v tabulce skupiny B dotáhnout.

První velkou šanci měl v šesté minutě Lunter, ale gólmana Gračnara nepřekonal. Slováci pak přes dobré možnosti nevyužili první přesilovku, nedlouho po jejím skončení prověřil Škorvánkovu pozornost Sabolič. V 19. minutě se objevil před slovenským gólmanem na chvilku zcela osamocený Maver, minisouboj se Škorvánkem ale prohrál. Slováci vyhráli úvodní třetinu na přesné střely 17:6, přesto skončila bez branek.

Nástup do druhého dějství přinesl rozhodující okamžik celého zápasu. Regenda skvěle našel před útočnou modrou čárou našlápnutého Pánika, jemuž sice před zakončením trochu utekl kotouč, přesto dokázal prostřelit Gračnara. Lunter a Hrivík mohli krátce po sobě vedení Slováků navýšit, ale neuspěli. Verlič při obrovské šanci v přesilovce ve 26. minutě byl naopak blízko vyrovnání, z ideální pozice však těsně minul.

Další příležitosti nevyužili Hudáček a na druhé straně Urbas. Slovinci pak hráli druhou přesilovku v utkání, místo vyrovnání však málem nabrali dvoubrankové manko. Po úniku Sukeľa udržel slovinské naděje nad vodou Gračnar.

Ve třetí dvacetiminutovce Slováci pečlivě hlídali svůj náskok, zatímco soupeř se hnal za vyrovnáním. Slovinci měli sice střeleckou převahu (16:9), ale Škorvánka nepřekonali ani v závěrečné hře bez gólmana, kdy měli velké šance Sabolič a Jeglič.

Mistrovství světa v hokeji 2023
Skupina B /Riga)
Slovinsko - Slovensko 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Branka a nahrávky: 21. Pánik (Regenda, P. Koch). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Bloski (Kan.) - Davis (USA), Kroyer (Dán.). Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 4460.
Slovinsko: Gračnar - Gregorc, Pavlin, Magovac, Crnovič, Podlipnik, Mašič, Štebih - Urbas, Jeglič, Verlič - Sabolič, Tičar, Kuralt - Pance, Simšič, Drozg - Ograjenšek, Tomaževič, Maver - Čimžar. Trenér: M. Kopitar.
Slovensko: Škorvánek - P. Koch, Nemec, Grman, Ivan, Kňažko, Rosandič, Jánošík, Gajdoš - Regenda, Hrivík, Pánik - Cehlárik, L. Hudáček, Lantoši - Kelemen, M. Sukeľ, Kudrna - Lantoši, Tamáši, Regenda - Okuliar, Čacho, Lunter. Trenér: Ramsay.

Reklama