Hlavní obsah

Nagano zůstává v celém národu, ví Ručinský. Teď odkaz ožívá: Naprosto neskutečné!

Aktualizováno

Po dlouhých 26 letech může český hokej zažít takový turnaj, který si budou připomínat ještě další a další generace. „Snad budou kluci odměněni zlatem,“ přeje národnímu týmu před finále bývalý útočník Martin Ručinský. Ten po vítězném semifinále předával ceny třem nejlepším českým i švédským hráčům turnaje. A ještě předtím dopoledne s dalšími šesti pamětníky slavného olympijského turnaje v Naganu převzal ocenění „Milestone Award“ od Mezinárodní hokejové federace IIHF.

Sestřih zápasu Švédsko–ČeskoVideo: Česká televize

 
Článek

Jak si vážíte ocenění, které připomíná nejslavnější český triumf?

Můžu mluvit za všechny a říct, že to bylo něco tak speciálního, že to zůstává dodneška nejen v nás, ale v celém národě. Je to pocta. Týmů je strašně moc a vážíme si toho. Jsme rádi, že jsme byli součástí něčeho tak speciálního, a doufám, že to mělo jen samý dobrý vliv na děti, které přišly k hokeji po nás. Je to krásný odkaz, na který můžeme vzpomínat do smrti.

Na co vždycky nejraději vzpomínáte?

Hlavně na partu, jakou jsme měli. Na trenéry, maséry, všechny hráče. To byla velká rodina za každé chvíle. Mám z toho neskutečné zážitky. Byla to první olympiáda, kdy mohli hrát hokejisté NHL. Všechno směřovalo k tomu, že bude finále hrát Amerika s Kanadou, ale nakonec jsme se tam nějak vklínili a vyhráli. Budeme na to vzpomínat do konce života.

V čem byl český tým speciální?

Byl speciální tím, jak se narodil a byl daný dohromady, co tomu všechno předcházelo a co to provázelo. Hrál jsem ještě několik mistrovství světa a tenhle turnaj byl něco výjimečného. Nemyslím si to jen já, ale je to vidět, jak lidi vzpomínají. Je to český hokejový milník, který zůstane trošku nadsazený nad vším.

Jak často si slavné momenty z Nagana vybavíte?

Akorát vždycky, když vidím někoho z kluků. Třeba Albiho (Roberta Reichla), Jirku Šlégra nebo Džegra (Jaromíra Jágra), se kterým se vídám častěji. Je těžké to vysvětlit, snažil jsem se o to, ale to by člověk musel prožít celý turnaj, kompletních čtrnáct dní. Parta kluků držela při sobě, měli jsme tam skvělou atmosféru. Ale vzpomenu si vždycky, když dávají nějaké zápasy z olympiády, většinou v únoru. Letos jsem byl po operaci zad a nemohl jsem se moc hýbat, tak jsem koukal na každý zápas, co dávali v televizi. Zase jsem si to připomněl a pro nás je to krásná vzpomínka. Na ty kluky, s nimiž jsem to odehrál, budu vzpomínat navždy.

Fanoušci neuvěřitelní, dodávají hráčům energii. Jak Lukáš Sedlák dvakrát ujel, to bylo hlavně díky atmosféře, těší Radima Rulíka Video: Sport.cz

Někteří z účastníků už tu být nemohou. Tušíte, co by na toto ocenění řekl trenér Ivan Hlinka?

Určitě tu posvátnou větu. „Hlavně se z toho nepo…“ Ať se dělo, co se dělo, on se toho držel. I když jsme vyhrávali a prohrávali, tak člověk musí zůstat nohama na zemi a dělat dál svoji práci. Myslím, že i on sám byl na tým hrdý, byl jeho součástí a bez něj by to nebylo možné. Vzpomínáme na něj jenom v dobrém.

Tuto cenu od IIHF dostávají týmy, které svými úspěchy dokázaly změnit směřování světového hokeje. Cítíte, že se vám něco takového povedlo?

Asi se to nějakým způsobem mohlo stát. Ale spíš kanadského hokeje. Tehdy si jeli pro zlato, ale nestalo se. A když se podíváte na kanadský tým dnes, tak se s nimi vlastně nedá hrát. Změnili svoje myšlení, způsob hokeje a podívejte, kde jsou. Jestli jsme k tomu pomohli my, to nevím, ale třeba jsme olympiádou v něčem ten hokejový svět změnili.

Dneska to sedlo naší formaci, ale je jedno, kdo dá góly, hodnotí David Kämpf. Máme sílu, můžeme porazit kohokoliv Video: Sport.cz

A vypadá, že odkaz Nagana ožívá i teď během domácího mistrovství.

Už je to samozřejmě dlouho, 26 let. Generace, která na to tehdy v televizi koukala, má svoje děti, možná už i vnoučata. Oni ani vy už si Nagano samozřejmě nepamatujete, na to jste moc mladí, ale naši vrstevníci ano. (usmívá se)

Jak si atmosféru v Praze užíváte?

Poprvé jsem šel osobně až na semifinále. Ale celý turnaj je naprosto famózní. Ani nemám slov. Měl jsem to štěstí, že jsem jednou domácí mistrovství světa hrál, v Praze v roce 2004. Ale co se v O2 areně děje teď, je neuvěřitelné. Když mám možnost potkávat lidi ze Švédska, Finska nebo Kanady, opravdu říkají, že to je neskutečné, že takový šampionát v životě nezažili. Jsem rád, že to je právě v Česku, protože jsme hokejový národ a hokejem žijeme. Pro hráče to musí být úžasná zkušenost, protože minulé turnaje tomu letošnímu nesahají ani po kotníky. Vůbec v ničem.

Hezké kličky, slyšel Lukáš Sedlák po semifinále i od švédského gólmanaVideo: Sport.cz

A po hokejové stránce to asi také není co vytknout, že?

Kluci hrají výborně. Na to, jaká byla nálada před mistrovstvím po tom přípravném turnaji v Brně… Spousta negativních názorů, ale kluci se k tomu postavili nejlépe, jak mohli. Od prvního zápasu jsou bojovní, makají a každý to musí ocenit. Snad budou odměněni zlatem.

Šampionátem určitě žije i váš podnik Střídačka, který jste si před více než dvěma roky spolu s dalším bývalým hokejistou Petrem Nedvědem otevřel.

Samozřejmě je plná. Je to hokejová, sportovní hospoda. Potřebovali bychom ji trochu nafouknout, ale to bohužel nejde. Je tam výborná atmosféra, lidi jsou spokojení.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Jak vás tenhle neobvyklý byznys po konci kariéry naplňuje?

Je pravda, že jsem si úplně jsem nepředstavoval, že tohle budu po kariéře dělat, ale nějak to vyplynulo ze situace. S Petrem Nedvědem jsme měli tenhle nápad, zrealizovali jsme ho. Zatím to jede, zatím jsme nezavřeli a nějak to funguje. Snad to bude pokračovat dál. Neděláme to pro sebe, ale spíš pro lidi, pro kamarády a známé, kteří mají rádi dobré jídlo a pivo. Jsme takový rodinný podnik a táhneme za jeden provaz.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.