Hlavní obsah

Nástupce Pešána? Nedvěd už má o trenérech pro nároďák jasno. Jenže budou mu odsouhlaseni?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd už má jasněji o jménech, která 17. března předloží výkonnému výboru svazu coby návrh nových trenérů pro národní tým. Nástupcem Filipa Pešána by se měl stát Fin Kari Jalonen, jeho asistenty pak Miloslav Hořava a Pavel Gross.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kari Jalonen (na snímku s Jiřím Novotným) v roce 2014 vedl v KHL Lva Praha.

Článek

„Variant je víc, ale v momentální chvíli mi tohle přijde jako nejlepší řešení," řekl Nedvěd serveru isport.cz, který o novém trenérském štábu informoval.

Když byl v minulém týdnu po devátém místě na ZOH v Pekingu, historicky nejhorším umístění české reprezentace na některé z velkých akcí, od mužstva odvolán Pešán i s asistenty Martinem Strakou a Jaroslavem Špačkem a trenérem brankářů Zdeňkem Orctem, Nedvěd připustil, že má v hlavě pět až šest variant.

Foto: Profimedia.cz

Pavel Gross na střídačce německého Mannheimu.

Byli mezi nimi i 62letý Jalonen, s nímž už se v Praze sešel a jednal, a Miloslav Hořava. Ten aktuálně působí v pražské Spartě, kterou vede spolu s Josefem Jandačem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kouč Miloslav Hořava na střídačce Sparty.

Třiapadesátiletý Gross je bývalým útočníkem pražské Sparty, jenž po konci hráčské kariéry přesedlal na tu trenérskou. V Německu, kde působí dlouhé roky, si vybudoval vynikající jméno. Poslední čtyři sezony vede Mannheim, který patří ke špičce soutěže DEL.

U Grosse však může být problém jeho smlouva v Mannheimu, která vyprší až v roce 2024. Nedvěda a vlastně i celý český hokej by tak čekalo vyjednávání s německým klubem, jestli a za jakých podmínek by rodáka z Ústí nad Labem uvolnil.

„Moje myšlenka je najít trenéra, který bude mít smlouvu alespoň do mistrovství světa v Praze (2024), ale nelze vyloučit ani jiné možnosti. Každopádně 17. března vše předložím výkonnému výboru. Pak už je jen na členech výboru, zda návrh přijmou, nebo nikoliv. Veškerou svou energii teď dám do toho, abych vytvořil realizační tým, který náš hokej posune zase trošku někam jinam, než tomu bylo v poslední době," prohlásil Nedvěd ve čtvrtek.

Je otázkou, jestli Jalonen, jenž v minulosti vedl finský národní tým nebo pražského Lva v KHL, na výkonném výboru projde. Někteří z jeho členů se totiž nechali slyšet, že by raději preferovali českého trenéra než cizince.

„Někteří byli pro, aby to byl zahraniční trenér. Někteří si to třeba nedokázali v minulosti představit, ale změnili názor, a pak tu byla část, která byla rázně proti. Ale i proto jsem připravený připravit těch návrhů více. Moje podmínka každopádně bude, že kdyby to byl cizinec, byl by sám, lidi kolem sebe byl měl z Čech," říkal Nedvěd, a proto si k Jalonenovi vybral Hořavu s Grossem.

Reklama