Hlavní obsah

GLOSA: Méďo, věříme ti. I když vlastně moc ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být těch deset mužů nesmlouvavou porotou u soudu z amerických bijáků, pak by v případě Filipa Pešána od jejich mluvčího hlasitě zaznělo: "Vinen". Zato Petr Nedvěd by si u tribunálu oddechl, neboť by naopak rázně slyšel: "Nevinen." Je zvláštní, jak tuze odlišný může být verdikt stejných porotců ohledně "zločinu a trestu" dvou mužů, kteří se před soudem zvaný výkonný výbor zpovídali ze stejného přečinu. Tedy z historické blamáže hokejové reprezentace na olympiádě v Pekingu, za kterou jak kouč Pešán, tak i generální manažer Nedvěd před akcí i po ní brali shodně plnou zodpovědnost.

Foto: Sport.cz s využitím Profimedia

Petr Nedvěd (vlevo) a Filip Pešán ještě společně na tréninku národního týmu

Článek

Zatímco Pešána a jeho pobočníky deset mužů z hokejové vlády jednomyslně vyhnalo ze střídačky, Nedvěd - který v hierarchii reprezentace stojí ještě výš - získal v poměru 9:1 jejich důvěru.

Ale i v amerických bijácích to tak někdy je, že porotci neměří všem stejně a že o vině rozhodují subjektivní pocity. Společenské klima nestálo na Pešánově straně, a tak byl obětován, protože se něco v tuzemském hokeji stát muselo. To Nedvěd naopak dostal za úkol, aby během následujících tří týdnů sehnal nového trenéra. Ale proč ne, vždyť právě za tuto práci je svazem placen.

Co je však zvláštní, že když už Nedvěd důvěru má, že stejně musí čekat, jestli se hokejovým konšelům, kteří mu onu důvěru vyslovili, bude jeho volba zamlouvat. Už teď slyšel, že část z nich se ostře vymezila proti zahraničnímu kouči. U dalších je průchozí jen s českými asistenty.

Ve čtvrtek či pátek se má přitom setkat s jedním z hlavních adeptů, Finem Kari Jalonenem, který "náhodou" pobývá v Praze. A mně přijde hodně podivné, když od Nedvěda uslyší: "Já tě chci, ale nevím, jestli 17. projdeš přes mé šéfy." A jinému z kandidátů zase bude nadneseně vykládat: "Když neprojde Fiňák, budeš tam ty."

Lanařit takhle mě do nové práce, asi bych se hodně rozmýšlel.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kari Jalonen ještě jako kouč Lva Praha v KHL udílí pokyny svým svěřencům.

A je rovněž smutné, pokud Jalonen představí sebelepší projekt, jak resuscitovat uvadající hokejovou reprezentaci, že nemusí džob dostat jen proto, že je to cizák.

Má-li být u reprezentace uplatněn onen kanadský model, že generální manažer nese za její chod plnou odpovědnost, a má-li Nedvěd nyní značnou podporu výkonného výboru, pak proč dostává jakési podmínky a volba kouče není na něm samotném. Z kanadského modelu tak zase bude český hybrid, na jehož konci se opět mohou u soudu zpovídat dva muži, z nichž Nedvěd bude dle obhajoby nevinen, protože trenéra stvrdili jiní.

Robert Sára

Sportovní žurnalistice se absolvent Masarykovy univerzity (obor historie – žurnalistika) věnuje od roku 1999. Zaměřuje se především na hokej, jako reportér se účastnil řady světových šampionátů. Rovněž pokrývá témata z motorsportu a sportovní politiky. Více než 20 let působil v MF DNES, v roce 2021 přešel do Sport.cz.

Reklama

Související témata:
  2 : 3 Česko - Slovensko 2 : 3 dohráno
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.