Hlavní obsah

Výkonný výbor odvolal trenéra Pešána. Bude jeho nástupcem zahraniční kouč?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výkonný výbor svazu jednomyslně odvolal Filipa Pešána z pozice kouče národního hokejového týmu. Důvodem byly výsledky mužstva v sezoně, které završil historický neúspěch v podobě devátého místa na olympiádě v Pekingu. Naopak Petr Nedvěd zůstává generálním manažerem a do poloviny března má přijít s řešením, kdo bude novým trenérem reprezentace.

Výkonný výbor odvolal trenéra Filipa Pešána. Kdo ho nahradí? Koho má v hledáčku Petr Nedvěd? Video: Sport.cz

 
Článek

Odvolán je celý realizační tým, tedy i asistenti Martin Straka a Jaroslav Špaček a trenér brankářů Zdeněk Orct.

"Důvodem odvolání byly výsledky jak na mistrovství světa, tak i na olympiádě. Na obou turnajích jsme měli šanci bojovat o medaile, což se nám nepodařilo. Mojí snahou je najít trenéra, který by měl smlouvu na dva a půl roku, tedy až do mistrovství světa v Česku. Mám vícero možností, ale teď vás chci o poprosit o trpělivost," řekl Nedvěd.

Nedvěd byl pověřen, aby do poloviny března předložil návrh složení nového trenérského týmu. Nemá přitom ve výběru žádné omezení. Výkonný výbor se bude věcí zabývat 17. března. Manažer zároveň přiznal, že mezi zhruba pěti kandidáty, o kterých uvažuje, je Fin Kari Jalonen či Miloslav Hořava. S Jalonem se chce ještě do konce týdne potkat v Praze, kde bývalý kouč pražského Lva momentálně pobývá.

Nedvěd mluví o vícero možnostech i proto, že ve výkonném výboru není úplný konsensus, aby na střídačce stál cizinec. "Zazníval tam mix názorů, že zahraniční trenér může být přínosem. A byť si to někteří neuměli v minulosti představit, teď změnili názor. Ovšem část je stále proti," uvedl Nedvěd.

Jalonen by tak musel akceptovat podmínku, že jeho asistenti budou Češi.

Český kouč se zase musí stát trenérem reprezentace na plný úvazek, nesmí k tomu kloubit práci v klubu. Jedinou výjimku představuje možnost, že by tuto sezonu ještě dokončil v klubu a přípravu reprezentace na světový šampionát by vedli asistenti. To je případ Hořavy, který je smluvně vázán k pražské Spartě. Nedvěd pak vyloučil, že by oslovil Libora Zábranského či některého z bývalých koučů reprezentace.

Na jednání výkonném výboru bylo přítomno deset členů z celkových jedenácti. Pro odvolání Pešána jich hlasovalo všech deset. Naopak při druhém hlasování ohledně Nedvědovy budoucnosti bylo devět členů pro jeho setrvání, jeden proti. Pešán zůstává i nadále šéftrenérem svazu, smlouvu má do konce května letošního roku a bude záležet na dohodě obou stran, zda bude prodloužena, nebo nikoliv.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Filip Pešán během tréninku národního týmu v Pekingu..

"Jsem rád, že důvěru mám a věřím, že tato mise bude končit medailí," řekl Nedvěd, jenž věří, že "kanadský model", kdy reprezentaci velí generální manažer, může fungovat i v českých podmínkách.

Tiskové konference se neúčastnil žádný z členů výkonného výboru, protože jeho jednání ještě pokračovalo. Nicméně tiskový mluvčí svazu Zdeněk Zikmund uvedl, že v diskuzi po Pešánově hodnotící zprávě z olympiády, „několikrát zaznělo, že Filip Pešán je vynikající trenér, za kterým stojí výsledkové i manažerské úspěchy v Liberci, ale problém může být, že se učil v reprezentaci za pochodu. A že je rozdíl trénovat extraligu a reprezentaci, stejně tak je rozdíl trénovat reprezentaci na Euro Hockey Tour a na mistrovství světa či olympiádě."

Reklama

Související témata: