Hlavní obsah

Nuly si moc vážím, libuje si Peslarová po návratu. Klíč k úspěchu? Všechno zamést do brány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulé mistrovství světa hokejistek sledovala jen u televize, teď se brankářka Klára Peslarová vrátila na šampionát vítězně, a navíc s vychytanou nulou. K vítězství 4:0 nad Finskem přispěla 21 zákroky. „Určitě si toho vážím, když jsem zpátky po roční pauze. Holky mi neskutečně pomáhaly, nula patří i jim. Jsem za to moc ráda,“ pochvalovala si v rozhovoru pro ceskyhokej.cz 27letá gólmanka.

Foto: IIHF

Brankářka Klára Peslarová v akci v utkání proti Finsku.

Článek

Před turnajem pro Sport.cz mluvila o tom, jak ji takřka roční zranění způsobené přetrhanými vazy v koleni vlastně pomohlo. „Určila jsem si priority a hokej vnímám jinak, cítím se daleko jistěji. Často mluvím s mentálním koučem a do každého utkání jdu úplně stejně, na sto procent. Ať už hrajeme s nejslabším týmem, nebo s favoritem,“ líčila rodačka z Ostravy.

Skvělou klubovou sezonu potvrdila hned na úvod mistrovství v americké Utice. Působila naprosto sebevědomě, puky z ní nevypadávaly a Finky deptala. „Šly jsme do utkání s velkým nasazením a touhou vyhrát. První minuty jsme se rozkoukávaly, ale celý zápas jsme měly pod kontrolou,“ mínila Peslarová.

Reprezentantky se postupně osmělovaly a od konce první třetiny už hlavního evropského rivala, kterého vyřadily na posledních dvou šampionátech ve čtvrtfinále, přehrávaly. „Do druhé části jsme naskočily ve větším tempu. Šly jsme za každou střelou, za každou dorážkou,“ oceňovala brankářka.

Odměnou byl vedoucí gól Adély Šapovalivové, která byla důrazná na brankovišti a doklepla do sítě pokus Mlýnkové. „Byla to práce celé lajny. Měly jsme tlak v útočné třetině, párkrát jsme si vyměnily puk. Mlýňas vystřelila a já to jen dorazila. Ale gól jako gól, byly jsme za něj moc rády,“ popisovala pro web Českého hokeje stále teprve 17letá útočnice.

České hráčky se dravě rvaly o každý kotouč a nebály se tlačit do brankoviště. Z přímočarosti plynula i trefa na 2:0 ve 37. minuty, když Klára Hymlarová dorazila do finské svatyně vlastní střelu. „Chodily jsme do brány, každý puk jsme tam chtěly zamést. Čím víc se tam budeme tlačit, tím máme větší šanci se prosadit,“ uvědomovala si Šapovalivová.

Přesto měla pocit, že národní tým může výkon v dalším průběhu šampionátu ještě posunout. „Měly jsme lepší i horší momenty. Finky nás párkrát zamkly, ale Klára nad skvěle podržela,“ oceňovala spoluhráčku stříbrná medailistka z lednového juniorského šampionátu.

Díky zkušenosti právě z tohoto turnaje už sama dobře ví, že i zámořští favoriti jsou k poražení. A právě těžký dvojboj s nejlepšími celky šampionátu čeká české hokejistky o víkendu. V neděli večer vyzvou Kanadu, ještě předtím v noci z pátka na sobotu (1:00 českého času) narazí na domácí výběr USA. „Budou ještě o level výš, ale taky je chceme porazit. Dáme do toho všechno a uvidíme,“ podotkla Šapovalivová.

Zatímco na duel s Finskem dorazilo jen 288 diváků, proti Spojeným státům už se dá čekat bouřlivá atmosféra. „Těším se na to. V Americe jsou fanoušci docela crazy. Bude plný dům a budou táhnout svůj tým, ale to může nakopnout i nás,“ věří Peslarová.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.