Hlavní obsah

Odstraněny měly být i české vlajky! Nejen ta ukrajinská, tvrdí nyní IIHF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauza ukrajinské vlajky, kterou fanoušci české hokejové reprezentace vyvěsili v hale v Tampere minulou sobotu při utkání mistrovství světa proti Norsku, má další pokračování. Pořadatelé, kteří ji zhruba po pěti minutách odstranili, protože na turnaji jsou povolené pouze vlajky účastnických zemí, prý stejně pochybili. Sundány měly být i dvě české vlajky vedle té ukrajinské...

Foto: Lumír Bednář

Čeští fanoušci podporují Ukrajinu na MS ve Finsku během utkání proti USA. Nápis na bílém plakátu představuje ukrajinskou vlajku.

Článek

Z jakého důvodu, když Česká republika na světovém šampionátu hraje? V tom problém není. Potíž vězí v tom, že jsou zapovězeny i jakékoliv zmínky o politice.

A na jedné české zástavě stálo „Běž domů Ivane", na té druhé pak „...čeká tě Nataša." Nápisy narážely na paralelu okupace Československa v srpnu 1968 a současné ruské vojenské invaze na Ukrajinu.

„Pravidla stanovují, že na akcích Mezinárodní hokejové federace nesmějí fanoušci veřejně předkládat politická poselství," uvedl pro finský list Ilta-Sanomat manažer komunikace IIHF Adam Steiss.

Čeští fanoušci vyjadřují ve Finsku solidaritu se sužovaným ukrajinským národem.Video: Lumír Bednář

„Podle pravidel měly být odstraněny i české vlajky obsahující tato politická sdělení," dodal Steiss. „Politická prohlášení nejsou žádoucí. Pořadatelé jsou profesionálové a mají jasné pokyny, jimiž se mají řídit," přidal se generální sekretář MS 2022 Heikki Hietanen.

„Když se soukromě bavíme s pořadateli přímo v hledišti nebo s běžnými Finy, tak ruskou agresi vidí úplně stejně jako my. A to, že během zápasu musí poslouchat pokyny shora, to asi chápeme. Protože všichni máme nějaké své nadřízené," řekl Právu jeden z fanoušků Lumír Bednář, kteří za celou „akcí" s ukrajinskou vlajkou stáli.

Foto: Lumír Bednář

Nápis na bílém plakátu představuje ukrajinskou vlajku.

Pro pondělní zápas s USA zvolili velmi důmyslné řešení. Ukrajinskou vlajku na stadion nevzali, místo toho na něm vyvěsili bílý transparent. Na jeho horní polovině bylo anglicky napsáno „modrá barva", na té spodní „žlutá barva". Uprostřed pak stálo slovo „imagine", což v překladu znamená „domyslete si". Vedle toho opět nechyběly ony „zakázané" české vlajky.

„Líbí se mi to! Češi jsou velmi kreativní," smál se obránce národního Jan Ščotka. „Samozřejmě podporujeme Ukrajinu. A je dobře, že jí podporu vyjadřují i naši fanoušci," přidal se další zadák Radim Šimek.

Foto: Jussi Nukari, ČTK/AP

Čeští fanoušci na MS ve Finsku.

Bílý transparent popisující ukrajinskou vlajku v hledišti vydržel celý zápas s USA, české vlajky rovněž...

Parta českých fanoušků po pondělním duelu zamířila zpátky domů, na úterním závěrečném utkání skupiny B proti Finsku už tak nebudou. Stejně tak nejspíš i ony dvě české vlajky, které by už nyní nejspíš v hledišti nemohly být vyvěšeny.

Reklama

Související témata: