Hlavní obsah

Po 50 letech pro občanku. Nedomanskému vrátili občanství, teď si v Praze vyřizuje doklady

Už přes půlstoletí je nejlepším střelcem v historii hokejové reprezentace, před čtyřmi lety od prezidenta Zemana dostal státní vyznamenání Za zásluhy, jenže teprve pár měsíců platí, že Václav Nedomanský je zase Čech. Po jeho emigraci v roce 1974 zmizel ze socialistických hokejových brožur, zároveň mu bylo odebráno i občanství. To získal zpět až letos, teď si při své návštěvě světového šampionátu zašel také vyřídit nový občanský průkaz.

Rozhovor s Václavem NedomanskýmVideo: Sport.cz

 
Článek

Na úřad zašel ve středu, odpoledne při své návštěvě studia Sport.cz v hotelu Stages nadšeně říkal: „Za tři dny občanku mám.“ A muž, který v březnu oslavil 80. narozeniny, přidal: „Paní se ptala, zda ta má adresa v Brně platí. Já ji říkal, že platila před 49 lety, že je to adresa městského úřadu.“

Nedomanskému socialistické soudy občanství úředně odebraly v roce 1977, ani po sametové revoluci mu ale – stejně jako řadě jiným emigrantům – nebylo navráceno.

„Trvalo to dlouho, byly kolem toho nejasnosti. V Los Angeles byl člověk, který nám s tím pomáhal. Tak jsem čekal rok, moje žena taky. Ivan Lendl mi vyprávěl, že čekal asi dva roky,“ popisoval ve videorozhovoru pro Sport.cz Nedomanský.

Ten do Česka přiletěl coby host na mistrovství světa, už před pár měsíci tu byl a v rámci natáčení dokumentu pro Českou televizi se setkal rovněž s českým prezidentem Petrem Pavlem. „Jsem rád, že byl po dlouhé době napraven problém s občanstvím, které vám bylo znovu uděleno,“ řekl prezident. „Těžko bych hledal někoho z hokejistů, kdo by se postavil tak odvážně a jednoznačně k tomu, co se tady dříve dělo. Takže velký respekt.“

Nedomanský, jenž nedávno vydal svou biografii s názvem Můj nejslavnější únik, který odkazuje právě na emigraci v roce 1974, pro Sport.cz popisuje i detaily odchodu. Kvůli zájmu zámořských klubů byl pod drobnohledem StB. „Dali mi jasně najevo, že nebudu moct pracovat a hrát, když budu nepřítelem systému. Nezbývalo mi nic jiného, protože jsem chtěl žít ve svobodném světě. Chtěl jsem dospět jako hráč, chtěl jsem dospět jako člověk. A chtěl jsem pro mou rodinu svobodné rozhodování,“ říká Nedomanský.

Dostal povolení odjet na dovolenou, nicméně v plánu měl emigrovat. „A zdejší rozhlasové stanice už po dvou dnech, když jsme byli ještě v Rakousku, hlásily, že jsem emigroval.“

Jeho první zámořskou štací bylo Toronto, kde hrál za místní tým Toros v lize WHA. Později se prosadil i v NHL. Zároveň se musel srovnat s nástrahami, které život v zámoří pro 30letého chlapíka z Československa přinášel „Neznal jsem řeč, neznal jsem obchodování, chování společnosti, vždyť jsem žil v jiném světě, jiném táboru. To bylo nejsložitější. Měl jsem podporu hokejových známých, o kterých jsem si myslel, že mi pomáhají. Ovšem byli tam lidé, kteří využívali situaci a využívali moji neznalost pro svůj finanční prospěch,“ přiznává.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Nedomanský rovněž v otevřeném rozhovoru vzpomíná třeba i na zlatý světový šampionát v Praze 1972, který ho však málem minul, neboť mu hrozila suspendace za vystřelení puku po sovětském trenérovi Tarasovovi na olympiádě v Sapporu. „Jako vždycky provokovali, křičeli nějaké nadávky ze střídačky. Já bojoval o puk, Tarasov na mě řval jako tur. Tak jsem si řekl, že nejlepší bude, když mu tu pusu zavřu.“

Popisuje i úsměvnou historku, jak ho nechtěl coby novou akvizici New York Rangers nechat zdejší vrátný zaparkovat před halou či jak se v divokých 90. letech měl stát generálním manažerem hokejové Sparty.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.